Σελίδες

Στροφή σε ιδιώτες για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Στροφή στις ιδιωτικές χορηγίες κάνουν τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, προκειμένου να καλύψουν το κενό κρατικής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου μοντέλου «πανεπιστημιών – εταιρειών» που θα προσελκύσουν έσοδα από ιδιωτικούς φορείς, οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προωθούν τη δημιουργία επώνυμων εδρών οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, προωθείται η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το «Έθνος».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του,  με την ενοικίαση ή και πώληση κτιρίων και γης που του ανήκει, να βρίσκεται προ των πυλών.

Η χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ την τελευταία εξαετία έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%, σημειώνει το «Έθνος», ενώ το διδακτικό προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται στον βαθμό που απαιτείται, όπως άλλωστε και  οι διοικητικοί υπάλληλοι.