Σελίδες

Δ. Μπίρμπας: Απαιτούνται ξεκάθαρες τοποθετήσεις, στρατεύσεις και διεκδίκησεις

H παρέμβαση του Δημήτρη Μπίρμπα, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής  Αυτοδιοικητικής  Πρωτοβουλίας» στη ΓΣ της ΚΕΔΕ

Αγαπητές, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση,  στην οποία  οι μνημονιακές πολιτικές και οι πολιτικοί εκφραστές τους έχουν οδηγήσει την χώρα και την αυτοδιοίκηση.
Όλοι γνωρίζουμε την τραγική κατάσταση των συμπολιτών μας, την διάλυση του κοινωνικού ιστού στις πόλεις και στα χωριά μας, τα εξωπραγματικά  ποσοστά ανεργίας, την ακραία φτώχεια και την πείνα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Τα στοιχεία της έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής είναι συνταρακτικά, τα 6.300.000 των κατοίκων της  χώρας διαβιούν κάτω από τα όρια φτώχειας.

Ζούμε  την αντιστροφή της περίφημης κοινωνίας των 2/3. Οδεύουμε στην κοινωνία του 1/3. Αυτή είναι η «επιτυχία» του ακραίου νεοφιλελευθερισμού των μνημονίων στην πατρίδα μας.

Και όμως την ώρα που τα καλύτερα μυαλά της χώρας, το πιο δυναμικό νεανικό  κομμάτι του πληθυσμού της μεταναστεύει μαζικά (200.000 σε 5 χρόνια), ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ γαλαζοπράσινοι, μιλούν για successstory και  βήματα στο να γίνουμε «φυσιολογική χώρα».

Αλήθεια,  ποια είναι τα αποτελέσματα του successstory των μνημονίων στην Αυτοδιοίκηση;   μείωση 65% των δημοσίων δαπανών, μείωση  από απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις, κατά 35% των εργαζομένων, διάλυση υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία και σχολικοί φύλακες, προαναγγέλλεται στην καθαριότητα) και την ίδια ώρα η Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει την σοβούσα ανθρωπιστική κρίση, με  μοναδικά εργαλεία  την προσφορά των στελεχών της και την αλληλέγγυα δράση σημαντικής μερίδας των συμπολιτών μας, του μοναδικού θετικού στοιχείου σε αυτή την κρίση.

Αυτή η ακραία κατάσταση που  ζούμε  επιβάλλει τα διλλήματα  και τις  επιλογές  στην συγκυρία.  Όλες και όλοι καλούμαστε σήμερα να πάρουμε τις αποφάσεις μας για την σωτηρία της Αυτοδιοίκησης , για την σωτηρία της χώρας και των κατοίκων της. Και εδώ δεν χωρούν μισόλογα, απολίτικες  γενικούρες παντός καιρού και συντεχνιακά χαϊδέματα.
Απαιτούνται  ξεκάθαρες τοποθετήσεις, στράτευσεις και διεκδίκησεις.

Το δίλημμα είναι: θα δώσουμε ανάσες στο παλιό, σάπιο πολιτικό σύστημα που πεθαίνει; ή θα ενισχύσουμε το νέο, που προβάλει ελπιδοφόρο φέρνοντας με τον ριζοσπαστισμό του και τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Γιατί όπως θα λέγε και ο Σαββόπουλος της νιότης, την ώρα που οι πόλεις και τα χωριά γύρω μας καίγονται την ώρα που οι κοινωνικές γέφυρες γύρω μας γκρεμίζονται, εμείς η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία και νομίζουμε όχι  μόνοι μας, θα είμαστε εδώ να σας θυμίζουμε τις μέρες τις παλιές, τότε που η Αυτοδιοίκηση λειτουργούσε σαν λαϊκός δημοκρατικός θεσμός, που παρά τις αντιπαραθέσεις και εσωτερικές συγκρούσεις διεκδικούσε και κέρδιζε νίκες, τότε που οι υπουργοί αναγκάζονταν να νομοθετούν στα συνέδρια της και οι αποφάσεις των Συνεδρίων της αποτελούσαν κεντρικό πολιτικό γεγονός.

Αλήθεια φίλες και φίλοι πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά σήμερα; από παρατάξεις με αμερικάνικου τύπου προεκλογικές εκστρατείες, περιοδειών με πληθώρα φωτογραφικού υλικού, όμως κενών πολιτικού περιεχομένου, με πολιτικές του SMS και του facebook;  από εκείνους που αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τη λέξη “μνημόνιο”, που αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τις λέξεις και τις έννοιες «της αγωνιστικής κινητοποίησης», της «λαϊκής συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου»; εκείνους που αντιμετωπίζουν ως εσωκομματική συναλλαγή τη διεθνή εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης;  που με θεσμικούς νεολογισμούς έδωσαν «άκουσον άκουσον» σε κρατικό γενικό γραμματέα,  κάτοικο και δημότη άλλης περιοχής,  εντελώς τυχαία όμως γραμματέα του τομέα αυτοδιοίκησης του κόμματος τους,  με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τους, μέσα στο κατακαλόκαιρο, εξουσιοδότηση πολιτικής εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Επιτροπή των Περιφερειών για τα επόμενα 5 χρόνια, διασύροντας διεθνώς τη χώρα και την αυτοδιοίκηση της. Τέτοιος θεσμικός σεβασμός, τέτοια κρίση μεγαλείου και όλα αυτά πριν κατακτήσουν τον θώκο. Φανταστείτε μετά! Η σχέση τους με την ανατροπή, όση του φάντη με το ρετσινόλαδο.
Αλήθεια μπορεί να συμβεί μήπως από παρατάξεις που επέλεξαν τον ρόλο του καλού μαθητή στο μνημόνιο, που συναγελάζονται με τον ανθύπατο Φούχτελ,  που σφύριξαν αδιάφορα αν όχι εχθρικά, στις μεγάλες απεργίες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών μας. Αυτούς που κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να πνίξουν εν τη γενέσει κάθε απόπειρα αντίδρασης των ΠΕΔ και των δήμων.
Έχοντας αναγάγει σε ύψιστη παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης τον χαρτοπόλεμο και το διαδρομισμό σε υπουργεία και οργανισμούς, στρουθοκαμηλίζουν και επαίρονται ακόμη και τώρα για μικροβελτιώσεις και μικροκατακτήσεις που όντως επιτεύχθηκαν, που στην καλύτερη περίπτωση όμως παράγουν αντίστοιχα αποτελέσματα με την θεραπεία πόνου σε προχωρημένους καρκινοπαθείς. Αρνούνται ακόμη και τώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους για την ανύπαρκτη αντίδρασή τους στο ότι η ελληνική αυτοδιοίκηση, η πιο φτωχή αυτοδιοίκηση της Ευρώπης, δείτε τα ποσοστά στο ΑΕΠ, είναι ο τομέας του δημοσίου με τις μεγαλύτερες περικοπές. Και όχι τυχαία βέβαια, γιατί σαφής μνημονιακός στόχος είναι η διάλυση των Δημοσίων και Κοινωνικών υπηρεσιών η ιδιωτικοποίηση τους και η υπερφορολόγηση των πολιτών.
Κατόρθωσαν τέλος, να προσθέσουν μια μαύρη σελίδα στην πορεία τους αλλά και στην Αυτοδιοίκηση, όταν με την στάση τους σε τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την απόφαση της μη στήριξης των 5 συναδέλφων δημάρχων που όλως τυχαία τοποθετούνται στην ευρύτερη αριστερά, συναδέλφων που διώκονται και συκοφαντούνται γιατί υπερασπίζονται και το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Συναδέλφων που απορρίπτουν, κι όχι μόνο αυτοί, την κυβερνητική προσπάθεια επανακαθορισμού κριτηρίων με αποκλειστικό στόχο την, σαφώς διατυπωμένη από την συγκυβέρνηση, άμεση υλοποίηση της δέσμευσης στους δανειστές των χιλιάδων μνημονιακών απολύσεων, το ξεκίνημα το βλέπουμε στην Δραπετσώνα. Δεν ισοπεδώνουμε και δεν υποτιμούμε τις ορθές αντιδράσεις συναδέλφων όλων των παρατάξεων και αυτό κάνει την στάση τους, ακόμη πιο κατακριτέα και βέβαια για να μην κοροϊδευόμαστε, αυτό δεν αφορά τα πλαστά πιστοποιητικά, που όλοι τους και οι 5, ελέγχουν και έχουν ήδη στείλει περιστατικά για κυρώσεις.
Μιλώντας τώρα για μας, τη Ριζοσπαστιτική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, προσερχόμαστε εδώ με ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων για την Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας, που έχετε ήδη στα χέρια σας.
Θεωρούμε ότι τα νέα συλλογικά όργανα επειδή είναι αυτοδιοικητικά οφείλουν να είναι κι εξόχως πολιτικά. 
Οφείλουν να κινηθούν  σε λογική:
  • Σύγκρουσης με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, να αγωνιστούν και να διασφαλίσουν τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο χώρο από τη fasttrack εκποίηση, όπως αυτή μεθοδεύεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης με τα “ερωτηματολόγια” και τις “αναπτυξιακές συμβουλές” του κ. Φούχτελ.
  • Προάσπισης με κάθε μέσο, νομικό και κινηματικό, του αυτοδιοικητικού κεκτημένου και των συνταγματικών δικαιωμάτων της Τ.Α. που παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.) και περιστέλλονται διαρκώς.

Στη βάση ενός μίνιμουμ ρεαλιστικού και διεκδικητικού προγράμματος για τη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας στα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, Θεωρούμε ως προγραμματικές προτεραιότητες του:
  • την διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
  • Την αειφόρο διαχείριση απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων μέσα από ένα εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, κοινωνικό έλεγχο και δημόσιο χαρακτήρα, με προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Πρόταση που κατατέθηκε και από την Περιφερειάρχη Αττικής, πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου των φαραωνικών έργων και των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα οδηγήσουν σε οικονομική επιβάρυνση, στην υπερφορολόγηση των πολιτών και σε συνεχή κοινοτικά πρόστιμα.
  • Την διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων και της αντικειμενικής και αναλογικής κατανομής τους με εξασφάλιση βιωσιμότητας σε όλους τους ΟΤΑ, σε μια πορεία αύξησης και σύγκλισης τους με τον μ.ο της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ.
  • Την μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης.
  • Την κατάρτιση διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με κύριες κατευθύνσεις την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής και την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων.
  • Την κατάργηση του Παρατηρητηρίου και την απλοποίηση των πολλαπλών ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος νομιμότητας και όχι η «νομιμοποίηση» σε αντισυνταγματικούς ελέγχους σκοπιμότητας και κρατικής ποδηγεσίας από τις Γραμματείες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που πρέπει να καταργηθούν.
  • Την κατοχύρωση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, με αποτροπή των απολύσεων και κάλυψη των αναγκαίων θέσεων με άμεσες προσλήψεις.
  • Την θεσμοθέτηση διαδικασιών συμμετοχής και συναπόφασης με τους πολίτες στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Μια τέτοια προγραμματική πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα μπορεί να ανοίξει μια ουσιαστική δημοκρατική συζήτηση στους θεσμούς και στην κοινωνία, για ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, την ουσιαστική αποκέντρωση, με συμμετοχικό προϋπολογισμό και δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης Δημοκρατίας, Δημιουργίας νέων σύγχρονων οργανισμών, με σταθερές, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, με την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
ερχόμαστε από μακριά, οι ρίζες μας είναι στις προεπαναστατικές κοινότητες του 19ου αιώνα. Μας εμπνέουν οι παραδόσεις συμμετοχής και τα κείμενα όπως το «Ελλήνων νομαρχία», οι πρακτικές και ο χάρτης της κυβέρνησης του βουνού, για την αυτοδιοίκηση, οι μεταπολεμικές αγωνιστικές διεκδικήσεις της, οι μεταπολιτευτικές συλλογικές κινητοποιήσεις και θεσμικές κατακτήσεις και ας υπήρξαν ατελείς.
Επειδή κάποιοι μιλάνε για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, θυμίζουμε ότι στηρίξαμε κριτικά τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και η κριτική μας για το κομματικοπελατειακό χωροταξικό του την έλλειψη ουσιαστικών, υποστηρικτών μηχανισμών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων σύγκλισης  ιδιαίτερα στην ορεινή και νησιωτική χώρα, το κενό της ενδοδημοτικής δημοκρατίας, το αντιδημοκρατικό υπερπλειοψηφικό σύστημα εκλογής κλπ, επιβεβαιώθηκε απολύτως. Διαβάστε την αποτίμηση του ΙΤΑ. Η προχειρότητα και ο νεοσυγκεντρωτισμός του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση. Μοναδικός στόχος του άλλωστε ήταν οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και ο ασφυκτικός έλεγχος των ΟΤΑ. Η σαφής εναντίωση μας σε αυτή την αυταρχική νεοσυγκεντρωτική καρικατούρα των συλλογικών αποφάσεων του Συνεδρίου της Κυλλήνης  η πρόβλεψη μας για την ολοκληρωτική αποτυχία του και την ραγδαία υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς επαληθεύονται κατατηγορηματικά. Συνδυασμένα δε με τα καταστροφικά «Μνημόνια» και τα Μεσοπρόθεσμα, προκαλούν τραγικά αποτελέσματα μας. Να θυμίσουμε ότι τότε κάποιοι πανηγύριζαν και κατακεραύνωναν με τη λεοντή του Μεταρρυθμιστή, τους «λαϊκιστές».
Χωρίς ριζοσπαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση του όλου κράτους, χωρίς την συμμετοχή και τον έλεγχο της κοινωνίας, χωρίς τους αναγκαίους ανθρώπινους και υλικούς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και για την Αυτοδιοίκηση και για την χώρα.
Επιδιώκουμε μια επιστροφή της Αυτοδιοίκησης στο μέλλον, ένα μέλλον που διακόπηκε από την ιδεολογική και πολιτική επικυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού της αντίληψης του Δήμου Επιχείρηση, της θεωρίας και πράξης, του ακραίου κοινωνικού ανταγωνισμού, της διάλυσης και συκοφάντησης κάθε έννοιας δημόσιου κοινωνικού και συλλογικού. Αλλά ταυτόχρονα και από την ακραία πελατειακή πρακτική που χαρακτηρίζει τα δύο πάλαι ποτέ, κραταιά κομματικά μορφώματα, που συγκυβερνούν ακόμα και σήμερα, ευτυχώς όμως όχι για πολύ, την χώρα.
Κόμματα που διέλυσαν και διαλύουν τον τόπο με πρακτικές και συμπεριφορές που οι πολιτικοί εκφραστές τους στο χώρο μας τουλάχιστον ανέχθηκαν, αν και δεν ήταν λίγοι και οι φανατικοί υποστηρικτές τους.
Απευθυνόμενοι σε εσάς αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι «έφτασε η ώρα να αποφασίσετε με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε». Χθες μπορεί να ήταν νωρίς να το κάνετε αύριο όμως θα είναι σίγουρα αργά. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε να περάσετε τον Ρουβίκωνα των δισταγμών σας.

Κάποιοι θα μας ρωτήσουν, είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο;  εδώ που οι συμμετέχοντες έχουν περάσει 3 κρισσάρες;  Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε τους συσχετισμούς, αλλά γνωρίζουμε επίσης εκατοντάδες συναδέλφους, ακόμη και εδώ, που ασφυκτιούν σε αυτό το πλαίσιο. Που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την διάλυση της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, με την εκποίηση της χώρας, του νερού των αιγιαλών, των αεροδρομίων και των λιμανιών της περιοχής τους. Συνάδελφους που επανατοποθετούνται, που θέλουν και μπορούν να ξεπεράσουν στερεότυπα και αγκυλώσεις, να πετάξουν κομματικές αλυσίδες που τους κρατούν, να θέσουν τέρμα στην ομηρία τους. Δεν ξεχνάμε τις προσπάθειες πολλών ΠΕΔ να αντισταθούν. Συναδέλφους που προσπάθησαν να ανατρέψουν τακτικές υποταγής σε συνέδριο και να κερδίσουν, παρ’ ολίγο αγωνιστική πλειοψηφία. Αυτοί και αυτές είναι και οι πρώτοι αποδέκτες της πρότασής μας.

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,
Ένας ποιητής μας, είχες προβλέψει ότι το μέλλον θα έχει ξηρασία και θα έπρεπε να φυλάξουμε νερό. Εμείς το φυλάξαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Είναι φανερό ότι η πολιτική και κοινωνική ξηρασία της χώρας τελειώνει. Είμαστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αρδεύσει το χερσωμένο κάμπο της κοινωνίας μας, θα τροφοδοτήσει ξανά  με νερό την ξεραμένη κοίτη της αυτοδιοίκησης. Για να μπει γρηγορότερα το νερό στο αυλάκι σας καλούμε σε δύο ραντεβού:

Ένα ραντεβού σήμερα, στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας.

Σε ραντεβού διαρκείας αύριο στους θεσμούς και στους δρόμους, με ένα μέτωπο αυτοδιοίκησης τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, καταλύτη στην ανατροπή του μαύρου σήμερα και ελεγκτή και εγγυητή του ελπιδοφόρου αύριο.

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,
Είναι κυριολεκτικά στο χέρι σας να συναντηθούμε. Έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να περιμένουμε αλλά και να προχωρούμε και θα προχωρήσουμε
-για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση που ονειρευόμαστε,
-την αυτοδιοίκηση της τοπικής δημοκρατίας, της κοινωνικής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης,
-την αυτοδιοίκηση που διεκδικούμε και μαζί θα δημιουργήσουμε.

Πρώτο βήμα θα ήταν η υιοθέτηση του ψηφίσματος συμπαράστασης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, στους 5 διωκόμενους συναδέλφους από το Συνέδριο μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω διαδικασία, μπορούμε όμως όλοι να το συνυπογράψουμε.

Αυτό θα ήταν και το πρώτο βήμα για να επανακτήσουμε την χαμένη τιμή της Αυτοδιοίκησης.
Πρώτο μας βήμα και καλή μας αντάμωση!!