Σελίδες

Ένας χρόνος toportal.gr

Σαν σήμερα, έναν χρόνο πριν, 23 Σεπτεμβρίου του 2013, έσκασε μύτη αυτό το καινούργιο φρούτο με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.toportal.gr. Δεδομένων των πολιτικο-οικονομικών συνθηκών και της κοινωνικής τραγωδίας που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε με πολλή επιφύλαξη από το δημοσιογραφικό, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον. Δικαίως.

Η ολιγομελής συντακτική μας ομάδα, η ελάχιστη οικονομική υποστήριξη που μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε από δω κι’ από κει, η έλλειψη εμπειρίας και ένα λίγο θολό τοπίο για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλλαν στην αβεβαιότητα της «πιάτσας» για το κατά πόσον θα μπορούσε ν’ αντέξει αυτή ή προσπάθεια «του Δαβαράκη και της παρέας του». Ενώ όμως οι ενταγμένοι από καιρό σε διάφορα «συστήματα» γνωστοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί σχολιαστές, "ευπώλητοι συγγραφείς", "έγκυροι συντάκτες" κ.λπ, προτίμησαν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από ένα «καταδικασμένο εγχείρημα», μια άλλη μερίδα της κοινωνίας μας, bloggers και δημιουργικοί, χρήσιμοι άνθρωποι με καλά μυαλά και πολλά ταλέντα, άνθρωποι καλλιεργημένοι, μορφωμένοι, «σαν έτοιμοι από καιρό» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μπήκαν στην (καθόλου εύκολη) διαδικασία της εξωστρέφειας, αποφασίζοντας να εκφράσουν –ο καθένας με τον τρόπο του – θέσεις και απόψεις καθαρές και ξάστερες για όλα: Για την τέχνη, για την οικονομία, για τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της «συγκυβέρνησης», για το τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον, για την απότομη πνευματική μας κατηφόρα και την συστράτευση του «ευπώλητου» πνευματικού ανθρώπινου δυναμικού μας με το mainstream αδιέξοδο του Μαξίμου, των δανειστών μας και της τρόϊκας –και για πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα θέματα του κοινού μας βίου.

Δεν θέλω τώρα εδώ σ’ αυτό γιορταστικό κείμενο να αναφέρω ονόματα, γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους και δεν κάνει. Γύρω όμως από την μικρή συντακτική μας ομάδα (Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Νίκος Αποστόλου, Γιώργος Χαλκιαδάκης και Άρης Δαβαράκης) μαζεύτηκαν πολύ περισσότεροι φίλοι απ’ όσους ελπίζαμε να μαζέψουμε και, χωρίς να το καταλάβουμε καλά-καλά, δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ανθρώπων (που ευτυχώς συνεχώς διευρύνεται) που θέλησε να συνδέσει το όνομά του με toportal.gr και το στήριξε με κείμενα, απόψεις, φωτογραφίες, ιδέες, βίντεο – χαρίζοντάς μας έτσι, με τα "δώρα" του, όλο και περισσότερα «μοναδικά» κλικ.
Έτσι, μέσα σ’ αυτόν τον ένα χρόνο, toportal.gr κέρδισε την δική του θέση στο μεγάλο τοπίο και περνάει από σήμερα στην δεύτερη φάση της προσπάθειάς του, την πιο επαγγελματική και οργανωμένη –χωρίς βέβαια να αλλάξει σε τίποτα την στάση του απέναντι στην ελληνική κοινωνία, όπως την βλέπουν, την κρίνουν και ελπίζουν να συμβάλλουν στην αναβάθμισή της οι συνεργάτες του. Η καλή μας φίλη e-worx («Ευχαριστώ, ώ εταιρεία», που έλεγε και ο Σαββόπουλος) με τους εξαιρετικούς συνεργάτες και δημιουργικούς ανθρώπους της, στήριξε όλον αυτόν τον χρόνο την προσπάθειά μας με πραγματική γενναιοδωρία και προετοίμασε και αυτήν την μερική αναμόρφωση και αναβάθμιση που βλέπετε ήδη να λειτουργεί από σήμερα - χάρη στον Στέφανο, τον Κώστα, την Νεκταρία και τον Γιάννη που δουλέψανε εντελώς εκτός ωραρίου και προγράμματος για να βοηθήσουνε τον Γιώργο Χαλκιαδάκη να τα προλάβει όλα.Το θέλαμε πολύ να είναι πάλι 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο μετά, η καινούργια μας εκκίνηση – η πολύ πιο αποφασιστική (και αποφασισμένη!) από την πρώτη.

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο συγκρατημένος γίνεται σε αυτό μου το σημείωμα γιατί toportal.gr είναι μια προσπάθεια που έχει γίνει με την συμβολή και την σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων – και δεν θα ήθελα λόγω κάποιας ενδεχομένως «θολής διατύπωσης» να δημιουργήσω πρόβλημα στην ερμηνεία όσων γράφω.

Η ουσία είναι πως η Ελλάδα αλλάζει ραγδαία, πως ο παλιός κόσμος που σκέφτεται παλιά, μοιραία οπισθοχωρεί και εξαφανίζεται – κι’ ότι toportal.gr δεν ανήκει από καμία απολύτως άποψη σ’ αυτήν την μερίδα της κοινωνίας μας. Είναι ένας ολοζώντανος διαδικτυακός τόπος έτοιμος να φιλοξενήσει και να προβάλλει ό,τι έρχεται να αντικαταστήσει την γκρεμισμένη Ελλάδα που μας παραδίδουν όσοι την κυβέρνησαν -και την λεηλάτησαν κυριολεκτικά - τα τελευταία 30 χρόνια.

toportal.gr