Σελίδες

Αύριο η κατεδάφιση κτισμάτων του καταυλισμού των Ρομά - Αναβάλλεται η μεταφορά

Μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά και απομάκρυνσή τους από την περιοχή δίπλα από το Νομισματοκοπείο, ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί στη λεωφόρο Μεσογείων, λόγω διαμαρτυρίας των εν λόγω νομάδων που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου. Δεν πάνε (προς το παρόν) στο νέο καταυλισμό στα Μέγαρα οι Ρομά, όπως προέκυψε στη σύσκεψη αρμόδιων φορέων το μεσημέρι.

Αύριο στις 09:30 η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων στο Νομισματοκοπείο

Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο, συναίνεσαν ώστε αύριο στις 9:30 το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την παρουσία του κ. Αγγελάκα, του κ. Ρούσσου και του κ. Καλαμιώτη να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.

Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθίγγανους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα. Έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη των αρμοδίων φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά και θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, το ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα παραμένει κλειστό.

Σημειώνεται ότι για τη μετεγκατάσταση των Ρομά έχει βρεθεί χώρος στην περιοχή του όρους Πατέρα στα Μέγαρα, ο οποίος όμως θεωρείται ακατάλληλος, ενώ από την πλευρά του δήμου έχει προταθεί να βρεθεί πρώτα κατάλληλος χώρος και να ακολουθήσει η μεταγκατάσταση καθότι πολλοί από τους ρομά είναι δημότες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής.

Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος με επείγον έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει ζητήσει προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης μέχρι να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι «η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας όχι μόνο δεν επιλύει τον υπάρχον από δεκαετίες πρόβλημα, αλλά αντίθετα η απόφαση για πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη με ανεξέλεγκτες».

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές. Απ' την άλλη, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε συναντήσεις που είχε χθες με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, επέμεινε στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Αθίγγανων.

matrix24.gr