Σελίδες

Το νόμιμο ωράριο και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών

pr-ota.si.blogspot.gr

Με αφορμή την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για τις δραματικές συνθήκες αμοιβής και εργασίας σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μετά από αίτημα αρκετών, κυρίως νεότερων, συναδέλφων, δημοσιεύουμε το ωράριο, τις ημέρες εργασίας και τις αποδοχές των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία. Θυμίζουμε ότι ισχύει για ωράριο, ημέρες εργασίας και αποδοχές, ό, τι ακριβώς ισχύει για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.
ΩΡΑΡΙΟ
Το ωράριο εργασίας είναι 6 διδακτικές ώρες την ημέρα (1 διδακτική ώρα = 45 λεπτά της ώρας). Επομένως, αυτό μεταφράζεται σε 4 ώρες και 30 λεπτά, δηλαδή το επίσημο ωράριο ενός νηπιαγωγείου διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 12:30. Κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης είναι υπερωριακή και θα πρέπει να αμείβεται με 10 ευρώ μικτά την ώρα, όπως προβλέπεται από το ν. 4024/2011.
Όπως μπορείτε να δείτε και στη νομοθεσία που παρατίθεται, οι ώρες παραμονής στη σχολική μονάδα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 30 εβδομαδιαίως. (όπως προαναφέρθηκε, οι επιπλέον ώρες αποτελούν υπερωριακή απασχόληση).
Σημειώνουμε ότι επιτρέπεται να ανατεθεί υπερωριακή εργασία έως και 10 ωρών την εβδομάδα, η οποία όμως πρέπει ν αμείβεται όπως προαναφέρθηκε.

Α. Ν. 1566/85, άρθρο 13, παρ. 8
8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδάφια της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.
Β. Ν. 4115/2013, άρθρο 39, παρ. 5ββ) Στο άρθρο 12 του ν. 1566/1985 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Για το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία ισχύει η παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.»

ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι ημέρες εργασίας για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είναι οι ίδιες με αυτές των δημοσίων. Επομένως, η απασχόληση σε ημέρες εκτός επίσημου διδακτικού χρόνου (Σαββατοκύριακα, επίσημες αργίες, Χριστούγεννα και Πάσχα, καλοκαίρι – μετά τις 21 Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου –) απαγορεύεται.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Δείτε εδώ το μισθολόγιο που ισχύει για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, επομένως και για τους νηπιαγωγούς, με βάση τις προβλέψεις του ν. 4024/2011.
Επιπροσθέτως, για τους Προϊσταμένους Νηπιαγωγείων, προβλέπεται επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 100 ευρώ (ν. 4024/2011, άρθρο 18, παρ. 1, εδ. ηη).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούμε τους συναδέλφους ιδιωτικούς νηπιαγωγούς που έχουν απορίες για το ωράριο, ή το μισθολόγιό τους, ή που επιθυμούν, έστω ανώνυμα, να καταγγείλουν παραβίαση όσων προβλέπει η νομοθεσία για τις αμοιβές και τους όρους εργασίας τους από τους ιδιοκτήτες των νηπιαγωγείων στα οποία εργάζονται, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ομοσπονδία (210 5230819, 210 5238148, oieleomospondia@gmail.com).

http://www.oiele.gr/, 26/8/2014