του Λευτέρη Μαγιάκη*
Είναι φανερό ότι το μανιφέστο δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από το πλασάρισμα στην ΚΕΔΕ του οράματος του Φούχτελ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει:
* Ο Λευτέρης Μαγιάκης είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου
avgi.gr
Με αφορμή τις εκλογές για τα όργανα της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο, 60 νεοεκλεγέντες δήμαρχοι παρουσίασαν την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση».
Ελάχιστους πείθουν τα περί αποστροφής του «κομματικού εναγκαλισμού» όταν οι υπογράφοντες/ουσες είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία στελέχη της Ν.Δ. ή υποστηριχθέντες/είσες από αυτήν στις δημοτικές εκλογές.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ περίμεναν πάνω από 200 υπογραφές, στο τέλος μάζεψαν μόνο 60 και αυτές με μεγάλο κόπο.
Οι πρόσφατες επισκέψεις του κ. Πατούλη, που φέρεται να ηγείται της κίνησης, σε νησιά, με το καπέλλο του γιατρού της αλληλεγγύης, δεν φέρεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα, ύστερα μάλιστα και από το φιάσκο της Μυτιλήνης και την αποδοκιμασία του Φούχτελ τον οποίον συνόδευε.
Επί της ουσίας το «μανιφέστο» δεν αναφέρεται καθόλου στον «Καλλικράτη», που αποτελεί το κύριο εργαλείο στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά παραπέμπει σε μια μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς βέβαια να παραλείπει να υπενθυμίζει ότι αυτή την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Είναι προφανές ότι το συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό πλαίσιο λειτουργίας αποτελεί επιλογή τους.
Για τον ίδιο λόγο, οι λέξεις "λαϊκή συμμετοχή, τοπική δημοκρατία" δεν αναφέρονται πουθενά.
Ασκούν κριτική για το όργιο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στην Αυτοδιοίκηση μιλώντας απλώς για λάθη.
Χωρίς αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που έθρεψε την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, και διατηρείται ανέπαφο μέχρι και σήμερα, μέσω του απαράδεκτου εκλογικού πλειοψηφικού συστήματος που ισχύει.
Εκείνο που ζητείται επανειλημμένα είναι να αποδοθούν πόροι από την τοπική φορολογία, το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να υλοποιηθούν τοπικά σχέδια ανάπτυξης.
Και βέβαια αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Προϋποθέτει όμως ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν και άλλο, αλλά και αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο που θα επιτρέψουν δημοκρατικό προγραμματισμό και όχι έργα βιτρίνας ή εξυπηρέτησης ημετέρων.
Αναγορεύουν σε κύριο μοχλό ανάπτυξης τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αναφέρεται ρητά και πολλές φορές στο κείμενο, όπως:
* παροχή δυνατότητας εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
* ανάληψη νέων ρόλων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόληψης της υγείας, μέσα από την αναζήτηση συνεργασιών με φορείς και τον ιδιωτικό τομέα
* Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε δράσεις για την προώθηση της χρήσης κι άλλων «χρηματοδοτικών εργαλείων», όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων κ.ά.
Τέλος, καμιά αναφορά δεν γίνεται στις εργασιακές σχέσεις, στις απολύσεις, τις αξιολογήσεις, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις ΜΚΟ και τις πεντάμηνες συμβάσεις.
Είναι φανερό ότι το μανιφέστο δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από το πλασάρισμα στην ΚΕΔΕ του οράματος του Φούχτελ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει:
* Λιγότερη δημοκρατία, περισσότερος συγκεντρωτισμός
* Μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών
* Απολύσεις και συρρίκνωση του προσωπικού
* Παράδοση των υπηρεσιών των δήμων στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τον γερμανικό, που κατέχει και την «τεχνογνωσία».
Απομένει λοιπόν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην ΚΕΔΕ η διατύπωση ενός σχεδίου για την Αυτοδιοίκηση δημοκρατικού, συμμετοχικού, κοινωνικά δίκαιου, ενταγμένου σε μια γενικότερη πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας προς όφελος των εργαζομένων.
* Ο Λευτέρης Μαγιάκης είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου
avgi.gr