Σελίδες

Αντιφασιστική διαδήλωση στο Μαρούσι – VIDEO & φωτογραφίες

enypografa.gr

Ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, πάνω από 800 πολίτες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους του Αμαρουσίου κατά του ανοίγματος γραφείων της «Χρυσής Αυγής» στην πόλη. Στον απόηχο του θερμού επεισοδίου μεταξύ δημότη και δύο «χρυσαυγιτών» το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουλίου (Επίθεση «χρυσαυγιτών» σε Μαρουσιώτη), το απόγευμα της Πέμπτης (18:00) 24 Ιουλίου αρκετός κόσμος, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, άρχισε να μαζεύεται στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου είχε δοθεί το αντιφασιστικό ραντεβού.

 

Υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, οι τάξεις των διαδηλωτών πύκνωναν όσο περνούσε η ώρα. Μεταξύ τους, ο φακός του enypografa.gr διέκρινε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι κι ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Λευτέρη Μαγιάκη και Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τους δημοτικούς συμβούλους Κατερίνα Ψάλτη και Πέτρο Κούκουζα, τον περιφερειακό σύμβουλο Φώτη Χρυσικό κ.ά.


Τα ΜΑΤ σε ετοιμότητα...Η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση τη Λ. Κηφισίας, αν και ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Αστυνομία θα απέτρεπε την προσέγγισή της στα γραφεία της Χ.Α. Και πράγματι μπροστά από το πρατήριο υγρών καυσίμων του Ιατρίδη, σε απόσταση αναπνοής από το δημαρχείο της πόλης, παρατάχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ που απέκοψαν την πρόσβαση των διαδηλωτών προς την κεντρική λεωφόρο. Μεσολάβησαν κάποια λεπτά έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που οδήγησαν τελικώς στη στροφή των διαδηλωτών ξανά προς το κέντρο του Αμαρουσίου, με τελική κατάληξη τον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία.


Αστυνομική παρουσία στο ΜαρούσιΔυστυχώς, η πορεία είχε δύο όψεις. Από τη μία, συλλογικοί φορείς και απλοί πολίτες του Αμαρουσίου, που ειρηνικά και δημοκρατικά διαδήλωσαν τα αντιφασιστικά αισθήματά τους, ζητώντας να απομακρυνθούν τα γραφεία της Χ.Α. από την πόλη τους και από την άλλη οργανωμένες ομάδες με κράνη και μαντίλια, που προκαλούσαν από την αρχή με… αιρετικά συνθήματα τους άνδρες των ΜΑΤ (είναι αλήθεια ότι η Αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε με υποδειγματική ψυχραιμία, με αποτέλεσμα -παρά την προετοιμασία- να μη χρειαστεί η χρήση δακρυγόνων), αλλά και εξέφρασαν με κάθε τρόπο την… αντιπάθειά τους προς τους εκπροσωπους των ΜΜΕ.


Αποκλεισμός της εξόδους προς Λ. ΚηφισίαςΣπασμένη τζαμαρία ενεχυροδανειστηρίου


Το ποτήρι καφέ και το μπουκάλι που εκτόξευσαν κατά της κάμερας του enypografa.gr, ο έλεγχος στο κινητό τηλέφωνο συναδέλφου και η απαίτηση να σβηστούν συγκεκριμένες φωτογραφίες και, φυσικά, τα διόλου φιλικά συνθήματα κατά των τηλεοπτικών δημοσιογράφων ήταν ενδεικτικά των διαθέσεών τους. Τελικώς, οι τελευταίες εκδηλώθηκαν με το κατέβασμα της τζαμαρίας ενός ενεχυροδανειστηρίου στην οδό 28ης Οκτωβρίου και ευτυχώς, δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν την πραγματικά δυναμική και δημοκρατική πορεία των Μαρουσιωτών.


Αστυνομική παρουσίαΤο enypografa.gr θα περιοριστεί στην παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και βίντεο από την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και, φυσικά, από τη… φωτεινή πλευρά της διαδήλωσης, ανθρώπων που δεν σκεπάζουν τα πρόσωπά τους και δεν φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ούτε φασιμός, ούτε Δημοκρατία». Κι αυτό όχι επειδή πτοήθηκαν από τις διαρκείς… νουθεσίες των συγκεκριμένων ατόμων, αλλά επειδή σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν χώρο σε όσους ονειρεύονται την κατάλυση του πολιτεύματος, όποιο χρώμα κι αν φέρουν στις σημαίες και στα σύμβολά τους…


Τέλος της πορείας στον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου