Σελίδες

Νέος Δήμαρχος Καισαριανής: Είμαστε απέναντι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις ΚοινΣΕπ στην Αυτοδιοίκηση

Ανακοίνωση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής και του Δημάρχου Γ. Κοντόσταυλου 

Πολλά ακούγονται και κάποια γράφονται σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο Καισαριανής. Ορισμένα από αυτά προέρχονται από εύλογες αγωνίες εργαζομένων, άλλα απ’ άγνοια κι άλλα από προφανή σκοπιμότητα, που έχουν στόχο να πλήξουν την παράταξη που μόλις επέλεξε ο λαός της Καισαριανής.
Αν και δεν βοηθούν οι πολλές ανακοινώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις προθέσεις μας και την πολιτική μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

Είναι γεγονός ότι και παλαιότερα υπήρξαν ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση. Είναι, επίσης, γεγονός ότι και παλαιότερα η Αυτοδιοίκηση είχε χρησιμοποιηθεί σαν ιμάντας για να περάσουν αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι, ακόμη, γεγονός ότι και παλαιότερα η Αυτοδιοίκηση ήταν ή επιχειρούνταν να είναι το εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων. Τώρα, όμως, στην εποχή του μνημονιακού πάγου έγιναν τα πάντα λάστιχο, και κυρίως οι εργασιακές σχέσεις. Ακόμη και οι ενασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση μπερδεύονται στον λαβύρινθο αυτών των εργασιακών σχέσεων, ακόμη και 5 μεροκάματα τον μήνα για κάποιους μήνες προκηρύσσουν οι δήμοι.

Μεταξύ αυτών των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα προβεβλημένη είναι αυτή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). O όρος είναι ελκυστικός και παραπλανητικός. Παρουσιάζεται αθώα ως κοινωνικό εγχείρημα της κοινωνικής λεγόμενης οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, με προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες εμπορεύονται το δράμα χιλιάδων ανέργων, καθώς, ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει σε καμία δημόσια υπηρεσία και ΟΤΑ την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων και εργατών, έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν οποιονδήποτε για την εκτέλεση έργου που τους ανατίθεται από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Στην ουσία, οι εργαζόμενοι είναι νοικιαζόμενοι και μιας χρήσεως.

Η παραπάνω διαδικασία αντιμετωπίζει οσονούπω και ποινικές ευθύνες. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Γαλατσίου με ΚΟΙΝΣΕΠ με το σκεπτικό ότι προχώρησε σε μονομερή περιουσιακή μετακίνηση από το Δήμο στην ιδιωτική επιχείρηση.

Με πρόσχημα την ανεργία, που εντέχνως και απάνθρωπα αυξάνουν, επιχειρούν το δουλεμπόριο της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, τους ευκαιριακά χαμηλόμισθους εργαζόμενους των 5 μηνών τους ονομάζουν και ωφελούμενους!!!

Η απερχόμενη δημοτική αρχή της Καισαριανής συνεχίζοντας το δουλεμπόριο και χωρίς συνεννόηση με την εκλεγμένη δημοτική παράταξή μας, υπέβαλε πρόταση για προσλήψεις για την κάλυψη 160 θέσεων με πεντάμηνα, θέλοντας προφανώς να εκθέσει τη νέα Δημοτική αρχή και να τη δεσμεύσει. Εκτιμούμε ότι δεν νομιμοποιείται ούτε ηθικά, ούτε νομικά να ασκεί αυτό το δικαίωμα. Αυτές οι τακτικές έχουν ακυρωθεί από το λαό της Καισαριανής και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.

Οι παραπάνω εργασιακές σχέσεις λειτουργούν ως εκβιασμός… μαφιόζικα. Αποτελούν, συνήθως, κατά τους εισηγητές, «αναγκαστική» διαδικασία, όπως και πολλές άλλες μετά τη μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει τους ΟΤΑ: Διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις, μαζική συνταξιοδότηση υπό το φόβο απολύσεων, οικονομική ασφυξία και άμεση ή έμμεση στάση πληρωμών. Και έτσι προκύπτει το άλλοθι για τους πρόθυμους…


Τόσο η παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν απολύουν εργαζομένους -όπως κάποιοι που το έχουν κάνει λασπολογούν- αλλά αγωνίζονται και αποδεικνύουν έμπρακτα:

Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων.

Την αντίθεσή τους με τις παραπάνω ελαστικές μορφές εργασίας.

Τη σφοδρή αντίθεσή μας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.

Την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα- απόλυση.

Την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση εργαζομένων (αφορά μάλιστα προκαθορισμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πρέπει να αξιολογηθεί ως «μη κατάλληλο» και θα αποτελεί τη μελλοντική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις). Είναι προφανές ότι η παράταξή μας στηρίζει την αξιολόγηση εκείνη που προάγει και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και τις εργασιακές σχέσεις.

Στην παραπάνω κατεύθυνση:

Θεωρούμε απαράδεκτη και ηθικά επιζήμια για την ιστορική μας Πόλη την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΝΠΔΔ «Λεωνίδας Μανωλίδης».

Η «νοσηρή» αυτή κατάσταση, που εδράζεται στη σφοδρή αντίθεση των δύο πρώην συνεργατών!!, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στη λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου Καισαριανής.

Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, με το προσωπικό των σταθμών, με την πληρωμή των εργαζομένων (ήδη είναι απλήρωτοι) και με την εν γένει λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Η νέα δημοτική αρχή δεν θα μείνει αμέτοχη στο θέατρο του παραλόγου, όπως εξελίχθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με τους διορισμούς Διοίκησης για ακόμη μία φορά και τη για δεύτερη φορά αποτυχία τους.

Δεν θα μείνει αμέτοχη στους κινδύνους που εγκυμονεί η ενδοπαραταξιακή διένεξη για το μέλλον των παιδικών – βρεφικών σταθμών.

Δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με πράγματα που «δεν παίζονται». Τα χρονοδιαγράμματα για την υποβολή της πρότασης μας στο ΕΣΠΑ στενεύουν.
Δεσμευόμαστε:

Η ένταξη των παιδιών στους παιδικούς βρεφικούς σταθμούς δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε ρουσφέτι ούτε χάρη. Είναι δικαίωμα.

Όλα τα παιδιά θα είναι στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς της πόλης μας.

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως τονίζεται στο πρόγραμμά μας, θα αναβαθμιστούν και θα συσταθεί ξεχωριστή διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής.

Οι εργασιακές σχέσεις όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστούν αλλά θα προστατευτούν.

Κανείς εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί από μια λαϊκή δημοτική αρχή.

Θα είμαστε απέναντι με λόγο και έργο στις άγριες πολιτικές, που μας έχουν εξαθλιώσει, με έναν και μοναδικό στόχο: Ενότητα για την Ανατροπή τους.


Γιώργος Κοντόσταυλος, Επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» & νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καισαριανής