Σελίδες

Αυτή είναι η παραλία στην Ελαφόνησο που θέλουν να "αξιοποιήσουν" χτίζοντάς την

Η κόκκινη γραμμή οριοθετεί το προς πώληση τμήμα της παραλίας
κλικ για μεγέθυνση - φωτό από Καθημερινή
175 στρέμματα παραλίας με λευκή άμμο για να χτιστεί ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες !

Για πρόθεση αξιοποίησης ενός δημοσίου παραλιακού ακινήτου, το οποίο έχει ανάψει «φωτιές», κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», επικαλούμενη την αρχική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση 175 στρεμμάτων στο Σαρακίνικο και στο Σίμο Ελαφονήσου, αλλά την άμεση αναδίπλωση του Ταμείου, λόγων των σφοδρών αντιδράσεων κομμάτων, κοινωνικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, η περιοχή, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε «στο σφυρί» είναι το πλέον προνομιακό ακίνητο της περιοχής. Πρόθεση του Ταμείου ήταν η πώληση της έκτασης, προκειμένου να γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες, ανάλογο του Αστέρα της Βουλιαγμένης, το οποίο θα φιλοξενήσει ανθρώπους με μεγάλη οικονομική άνεση.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις ύστερα από τη γνωστοποίηση των προθέσεών του, υπαναχώρησε, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις, σχετικά με την Ελαφόνησο, αλλά για ενδεικτικές προτάσεις. «Η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης. Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Ελαφονήσου ήταν άμεση, με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Ψαρομμάτη, να στέλνει επιστολή εγκαίρως προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Να συμπληρώσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναγγείλει την πώληση κι άλλων γνωστών παραλιών της Πελοποννήσου όπως την Καραθώνα στο Ναύπλιο, την Παχειά Άμμο και την Ελαφόνησο στη Λακωνία, τη Γιάλοβα και τη δυτική παραλία Καλαμάτας, κ.ά