Σελίδες

Απ. Αλεξόπουλος: "Υποκριτκές και ανήθικες οι μεγαλόστομες δηλώσεις των ηγετών, κάθε φορά που θρηνούμε θύματα"

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, με τον υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη και τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος να ενημερώνουν για γεγονότα στο Φαρμακονήσι.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Αλεξόπουλος τόνισε τις ευθύνες των ηγετών της Ε.Ε. που υποκριτικά κάνουν δηλώσεις κάθε φορά που θρηνούμε θύματα, την ώρα που στρατηγικά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες ανθρώπινων ψυχών. Καταδίκασε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τους θύμισε τη δήλωση ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας "πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο".

Αναλυτικά η ομιλία

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Το κλίμα είναι τεταμένο παρά ταύτα, θέλω να σας ευχαριστήσω που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να μας ενημερώσετε εδώ στην Επιτροπή. Θα πω μερικά πράγματα γενικά και κάποια ειδικά.

Σαφώς και αναγνωρίζω το έργο του Λιμενικού Σώματος και δεν παραβλέπω ότι με συντονισμένες ενέργειες έχετε περισυλλέξει και διασώσει χιλιάδες ναυαγούς στις θάλασσες μας. Όμως, όσο δεν είμαστε σε θέση, όσο δεν προσπαθούμε, όσο δεν θέλουμε, όσο προκαλούμε και συντηρούμε τα αίτια που αναγκάζουν χιλιάδες συνανθρώπους μας να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και να αναζητούν αλλού καταφύγιο και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και επιβίωσης, τόσο και πιο συχνά θα θρηνούμε ζωές στη Λαμπεντούζα, στο Φαρμακονήσι, στην Πάλαιρο, μπρος και πίσω από το τείχος του Έβρου. 

Είναι υποκριτικό και συνάμα ανήθικο να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από διάφορους ηγέτες διαφόρων χωρών ή αξιωματούχων της Ε.Ε., κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα και από την άλλη μεριά να προχωρούν στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών και πρακτικών που γεννούν και συντηρούν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Κύριε Πρόεδρε, βουίζει στα αυτιά μας η δήλωση του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας "πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο". Τι κάνουμε; Το είπε

Η πολιτική δε της επαναπροώθησης των μεταναστών ή προσφύγων και της άρνησης προστασίας ανθρώπων ευρισκομένων σε κίνδυνο δεν είναι τίποτα άλλο παρά από προαγγελία κι άλλων θανάτων απελπισμένων συνανθρώπων μας. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ή εν πάση περιπτώσει, ας δεχθούμε αυτά που γράφει η έγκριτος εφημερίδα "The Guardian", χθες, όπου περισσότεροι από 150 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι που ζητούν άσυλο, έχουν χαθεί σε διαδικασίες push back.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα στρατηγικά παιχνίδια στις πλάτες ανθρώπινων ψυχών.

Αν η Ευρώπη, θέλει να αποτρέψει τη μετανάστευση πρέπει να βρει βιώσιμες λύσεις ειρήνης και ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. 

Για να κάνω ξεκάθαρα κάποια πράγματα που έχουν σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και για να απαντήσω λίγο και στον κ. Χαλβατζή, διαβάζω ένα απόσπασμα από την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος μας, ο σύντροφος ο κ. Τσίπρας, στον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Λέει "είναι απολύτως αναγκαίο να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα και τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.

Οι φιλόδοξες διακηρύξεις όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικές, γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα".

Θα τελειώσω λέγοντας ότι για την μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση, ελπίζω ότι θα μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτή.

Παράκληση, μην βουλιάξουμε όλοι στο Φαρμακονήσι.
Σας ευχαριστώ πολύ.