Σελίδες

Οριακή πλειοψηφία για τον νέο ΟΕΥ

d.s.-xalandriou-psifos200Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου 

Τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (16-13) το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Ποια τα σημεία τριβής με τη μειοψηφία.

Ο νέος ΟΕΥ έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τη μεταφορά των εργαζομένων τους στον βασικό «κορμό» του Δήμου. Ωστόσο, σημείο τριβής αποτέλεσε η αναφορά της εισήγησης της διοίκησης ότι για την επιλογή των προϊσταμένων διευθύνσεων ή τμημάτων, μπορεί να επιλέγεται υπάλληλος ΤΕ «εν ελλείψει» υπαλλήλου ΠΕ. Τόσο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας όσο και σύμβουλοι της διοίκησης που διαφοροποίησαν τη θέση τους από την «κεντρική γραμμή» της παράταξης, τόνισαν ότι αντί για το «εν ελλείψει» θα πρέπει να ισχύσει διαζευκτικό «ή», καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να «παραγκωνιστούν» υπάλληλοι με πολυετή εμπειρία και σημαντική συμβολή στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. 
Γ. Κουράσης: «Νέα δυναμική στον Δήμο»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι «ως χώρα διανύουμε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο όπου πρέπει να συμμετέχουμε όλοι με μεταρρυθμίσεις, με καινοτόμες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη και με πολιτική τομής σε ότι αφορά στην διοικητική ανασυγκρότηση με την ενσωμάτωση στον κορμό του Δήμου των ΝΠΔΔ». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ επιτυγχάνεται για τον Δήμο «μείωση δαπανών κατά 10%, εξορθολογισμός λειτουργιών και ενίσχυση τόσο της εργασιακής θέσης των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών του Δήμου από τη σωστή κατανομή των υπαλλήλων». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι μια μεταρρύθμιση που θα δώσει νέα δυναμική στον Δήμο και θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σ. Κορωναίου«Προέχει η διασφάλιση των εργαζομένων»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σοφία Κορωναίου, η οποία ζήτησε την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου». Όπως είπε «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον Δήμο», τονίζοντας ότι «για εμάς προέχει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνικές δομές πρέπει να συνεχίσουν να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και δημόσιο χαρακτήρα». 
Λ. Καρατζά: «Διαχείριση της μιζέριας»

Τη διαφωνία της παράταξής της με τη γενική φιλοσοφία του νέου ΟΕΥ δήλωσε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «αντί να εξετάσετε τις ανάγκες του Χαλανδρίου και να πείτε τι χρειαζόμαστε για την κάλυψη όλων των υπηρεσιών, φτάνετε τώρα να μην εξυπηρετείτε τους δημότες». Όπως χαρακτηριστικά είπε «αντί να αντιστέκεστε, λέτε “ναι” σε όλα και διαχειρίζεστε τη μιζέρια».

Η ίδια έθεσε και το θέμα του κανονισμού για την επιλογή προϊσταμένων, υποστηρίζοντας ότι με τη χρήση του «εν ελλείψει» θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα «τεχνικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε εμείς να λύσουμε, καθορίζοντας σε ποιες διευθύνσεις απαιτείται αποκλειστικά πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον προϊστάμενο και αφήνοντας στις άλλες δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ».

Απαντώντας ωστόσο στα παραπάνω ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «θα ήταν ιδεατό να μπορούσαμε να επιλέξουμε ανά περιπτώσεις εάν θα χρησιμοποιούμε το “ή” ή το “εν ελλείψει”, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Γ. Καλομοίρης: «Περιορισμός δομών & υπηρεσιών»

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρης Καλομοίρης, διαπίστωσε «μια λογικήπου αποδέχεται τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, για περιορισμό δομών, περιορισμό υπηρεσιών των Δήμων με προοπτική την παράδοση αυτών των τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο».  Σε ότι αφορά τον αριθμό των θέσεων των εργαζομένων, σημείωσε ότι «οι θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι μόλις 393 και σε αυτούς προστίθενται 36 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δηλαδή στον Δήμο εργάζονται συνολικά 429 υπάλληλοι με μόνιμη σχέση εργασίας. Ωστόσο προβλέπεται η ύπαρξη 130 εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ 193 υπάλληλοι, δηλαδή το 27% του συνολικού δυναμικού κρατούν θέσεις προσωρινές και προσωποπαγείς που θα καταργηθούν όταν συνταξιοδοτηθούν». Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ανάγκες που υπάρχουν με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορεί να προσαρμόζεται το Δημοτικό Συμβούλιο στις εντολές της κυβέρνησης». Όσον αφορά το θέμα της επιλογής προϊσταμένων ο Γ. Καλομοίρης υποστήριξε ότι «πρέπει να μπορούν να διεκδικούν θέσεις προϊσταμένων στις διευθύνσεις και τμήματα και οι υπάλληλοι ΤΕ και να προβλέπεται το δικαίωμα με το διαζευκτικό “ή”».

 Στ. Ανδρεόπουλος: «Αξιοκρατία πάνω απ’ όλα»

Στην δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι η έγκριση του νέου ΟΕΥ πρέπει να επισπευσθεί ώστε να ενσωματωθούν οι υπάλληλοι από τα ΝΠΔΔ», επισημαίνοντας την ανάγκη «ο νέος κανονισμός να είναι λειτουργικός, πρακτικός και πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει την αξιοκρατία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ο νέος κανονισμός δεν είναι κακός», δηλώνοντας ότι η παράταξή του θα τον εγκρίνει εφόσον αντικατασταθεί στον κανονισμό επιλογής προϊσταμένων η αναφορά στο «εν ελλείψει» με το διαζευκτικό «ή». 

Μ. Ανδριανάκης: «Δεν κάναμε ό,τι έπρεπε»

Την έντονη διαφωνία του τόσο με την έγκριση της «τελευταίας στιγμής» όσο και με τις διατάξεις του ΟΕΥ για την επιλογή προϊσταμένων δήλωσε ο ανεξαρτητοποιηθείς σύμβουλος Μύρων Ανδριανάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι η διαμόρφωση του νέου ΟΕΥ έχει τεθεί επί τάπητος από το 2011, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια ουσιαστική επεξεργασία του «για να έρθουμε στο παρά πέντε να τον ψηφίσουμε γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι με τη διάταξη για την επιλογή προϊσταμένων «φέρνουμε σε αντιπαράθεση δύο ομάδες εργαζομένων, γιατί εμείς χρόνια τώρα δεν διαβουλευτήκαμε με σοβαρότητα, ώστε να εξετάσουμε μία - μία τις περιπτώσεις και ερχόμαστε τώρα με μισόλογα». Όπως σημείωσε «ήταν υποχρέωσή μας να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και να πούμε εμείς τι θέλουμε για κάθε Διεύθυνση και κάθε Τμήμα». Μάλιστα, τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον Μ. Ανδριανάκη και τον δήμαρχο να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες περί «δημαγωγίας».

Διαφωνίες και από τη διοίκηση

Ωστόσο, τη διαφωνία τους με τον ΟΕΥ δήλωσαν και δύο εν ενεργεία στελέχη της διοίκησης, οι κ.κ. Γιάννης Λαδόπουλος και Βασίλης Σταύρου, οι οποίοι μάλιστα καταψήφισαν την εισήγηση.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Λαδόπουλος υποστήριξε ότι «γυρνάμε 30 χρόνια πίσω να κάνουμε έναν Δήμο σε κατάσταση υδροκεφαλική και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τους κατάλληλους υπαλλήλους στις σωστές δομές». Ο ίδιος υποστήριξε τη χρήση του διαζευκτικού «ή» ως «δημοκρατικότερη». Στο ίδια πνεύμα, ο Β. Σταύρου τάχθηκε υπέρ του «ή», καθώς όπως είπε «η εμπειρία είναι αυτό που βοηθάει κάποιον να προΐσταται».

Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία 16 ψήφων έναντι 13 κατά και με τον Γ. Καλομοίρη να ψηφίζει παρ’ όλη τη διαφωνία του «ανταποκρινόμενος στην απαίτηση του Σωματείου, ώστε να υπάρξει απόφαση και να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων».