Σελίδες

Μαρούσι: Διαπλοκή μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ - Ερώτηση της Σ. Σακοράφα στη Βουλή

Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Με το... όπλο παρά πόδα οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αμαρουσίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Σοβαρές καταγγελίες για «ρουσφέτια» από την πλευρά δημοτικών συμβούλων. «Ακολουθούμε ρεαλιστική πολιτική» αντιτείνει η δημοτική αρχή.

Μετά από αρκετό διάστημα «νηνεμίας» στα εργασιακά του Δήμου Αμαρουσίου, τα πνεύματα «άναψαν» και πάλι, με αφορμή τόσο τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), αλλά και τις επώνυμες καταγγελίες από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νίκο Καλλιμάνη για «βολέματα» με αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων συγγενών δημοτικών συμβούλων στον Δήμο.

Η αρχή έγινε στην «Ώρα του Δημότη», κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Καλλιμάνης έλαβε τον λόγο για να ασκήσει κριτική τόσο προς την πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής για συνεργασίες με ΚΟΙΝΣΕΠ, όσο και για να καταγγείλει επωνύμως ότι στον Δήμο προσλήφθηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται συγγενικά πρόσωπα δημοτικών συμβούλων δίχως να έχουν περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες πρόσληψης και σύναψης σύμβασης. 

Οι τελευταίες αυτές καταγγελίες, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν ένταση στην αίθουσα, η οποία κορυφώθηκε όταν ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης ισχυρίστηκε ότι την εποχή που 108 συμβασιούχοι του Δήμου είχαν κηρυχθεί ως «πλεονάζον προσωπικό», είχε συνάντηση με τον κ. Ν. Καλλιμάνη, «ο οποίος παρακαλούσε να μη φύγει από τον Δήμο», επικαλούμενος, μάλιστα, ως μάρτυρα τον γραμματέα του Σωματείου Σπύρο Μπόγδανο. Αμφότεροι οι κ.κ. Ν. Καλλιμάνης και Σπ. Μπόγδανος όχι μόνο διέψευσαν κατηγορηματικά όσα είπε ο κ. Ν. Γαρδέλης, αλλά ο πρώτος επιφυλάχθηκε να ακολουθήσει τη νομική οδό, με το που θα λάβει στα χέρια του τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Ν. Καλλιμάνης είχε προκαλέσει αίσθηση με τις επώνυμες αναφορές του σε συγγενικά πρόσωπα δημοτικών συμβούλων, όπως ο Νίκος Κάββαλος και ο Γιώργος Ζήκος που εργάζονται στον Δήμο «ανελλιπώς και κανείς δεν ξέρει τι είδους συμβάσεις είναι αυτές που διαρκούν τόσο διάστημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αφού υποστήριξε ότι «πρόσφατα βρέθηκε στον Δήμο το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τυχόν αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων και εργασίας», στη συνέχεια ανέφερε ότι στην εταιρεία ΣΤΡΑΤΑΚΟΜ Α.Ε., η οποία έχει συμπράξει με δύο ΚΟΙΝΣΕΠ («Αμαρυσία Άρτεμις» και «Αναπτυξιακή Σύμπραξη»), συμμετέχει ο Βασίλης Κάββαλος, ο οποίος έχει συγγένεια με δημοτικό σύμβουλο. Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης αποκάλυψε ότι γενικός διευθυντής της Στράτακομ Α.Ε. είναι ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου. 

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος τόνισε ότι «συνάφθηκε σύμβαση, μετά από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, για πρακτική εξάσκηση 10 σπουδαστών για 66 ώρες, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ “Αναπτυξιακή Σύμπραξη” και με συνεργασία της ΣΤΡΑΤΑΚΟΜ Α.Ε. και ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Βασίλης Κάββαλος δεν έχει καν συγγένεια 1ου βαθμού και ότι «δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο, αφού η συνεργασία με την εταιρεία ήρθε κατευθείαν από το υπουργείο Εργασίας».
 
Η ατμόσφαιρα «θερμάνθηκε» και πάλι λίγο αργότερα, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με μια ακόμη, την 4η κατά σειρά, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία θα καλύψει τα κενά των σχολικών φυλάκων που προέκυψαν μετά τις απολύσεις του καλοκαιριού, με πρόσληψη 20 εργαζομένων.


Τα μέλη της μειοψηφίας καυτηρίασαν την πολιτική επιλογή της διοίκησης, με πρώτο τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στη συνεργασία του Δήμου με ΚΟΙΝΣΕΠ, υποστηρίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι μόνιμες θέσεις εργασίας στον Δήμο και διαιωνίζονται τα “μπαλώματα” των κενών που υπάρχουν σε προσωπικό».

Για τη Μαρία Καρλατήρα και τον Θανάση Φωτόπουλο (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) «η δημοτική αρχή από τη μια απολύει εργαζόμενους και από την άλλη προχωρά σε συνεργασίες με ΚΟΙΝΣΕΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών», ενώ ο Λευτέρης Μαγιάκης (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) έκανε λόγο για «παλινόρθωση, υπό άλλο μανδύα, του Οργανισμού Εργασίας και των αμαρτωλών Δημοτικών Επιχειρήσεων και ΜΚΟ, αποσκοπώντας στη μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και την αντικατάστασή τους με εργαζόμενους του τριμήνου - τετραμήνου και των ελάχιστων αποδοχών».

Για «μπάλωμα των κενών σε προσωπικό του Δήμου μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ» έκανε λόγο η Κατερίνα Ψάλτη (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), προσθέτοντας ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου, που το καλοκαίρι πάλεψε για να αποτραπούν οι απολύσεις των σχολικών φυλάκων, πρώτος τώρα φέρνει σύμβαση για πρόσληψη καινούριων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ».

Τέλος, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) τόνισε ότι «το αντεργατικό πρόσωπο της διοίκησης Πατούλη αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά, υλοποιώντας την ανάλγητη, αντεργατική και βάρβαρη πολιτική του μνημονίου, όντας ουσιαστικά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη διοίκηση Τζανίκου».

Απαντώντας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Καρλαύτης υποστήριξε ότι «πρέπει να ακούσουμε τις κραυγές των διευθυντών των σχολείων και των γονέων για την προστασία των σχολείων και μακάρι να βρούμε τρόπο να φέρουμε στις θέσεις τους όσους σχολικούς φύλακες έφυγαν το καλοκαίρι».

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής της συνεργασίας του Δήμου με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, λέγοντας με κατηγορηματικό τόνο ότι «μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, με τις προσλήψεις προσωπικού να απαγορεύονται από το κράτος, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου ο Δήμος να συνεχίσει να έχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και το Μαρούσι να είναι πιο καθαρό από ποτέ», για να προσθέσει: «Η πόλη πρέπει να λειτουργήσει και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αντιτίθενται στο να βγάλουμε τους άνεργους από τα σπίτια τους για να εργαστούν». Απαντώντας, εξάλλου, στις επισημάνσεις δημοτικών συμβούλων όπως ο Λευτέρης Μαγιάκης που έκαναν λόγο για «αμοιβές 300 και 400 ευρώ για τους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ», ο κ. Γ. Πατούλης τις διέψευσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι δουλεύουν πεντάωρο, πληρώνονται για πεντάωρο και όσοι δουλεύουν για οκτάωρο, πληρώνονται για οκτάωρο, την ίδια στιγμή που οι γιατροί για να εργάζονται πυρετωδώς και υπό αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, λαμβάνουν 800 ευρώ μισθό». Και ο δήμαρχος κατέληξε ως εξής: «Δεν είστε εσείς πιο ευαίσθητοι από μας, απλώς εμείς είμαστε ρεαλιστές και προσπαθούμε υπό τις δεδομένες δύσκολες καταστάσεις να λειτουργήσει και όχι να κλείσει ο Δήμος».

Επί τάπητος τα προβλήματα στη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων

Τα πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου συζητήθηκαν και στη συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου.

Τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο Νίκο Καλλιμάνη και τον γραμματέα Σπύρο Μπόγδανο αφορούσαν στο επίδομα των 176 ευρώ, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κατά την αποκομιδή των νοσοκομειακών απορριμμάτων και τη συνεργασία του Δήμου με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Εκεί παραβρέθηκαν από την πλευρά της διοίκησης ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σταθούλης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλας Αλεπούς, ενώ από την αντιπολίτευση το «παρών» έδωσαν οι Λευτέρης Μαγιάκης και Πέτρος Κούκουζας (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ), Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), καθώς και ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ).

Ως προς το επίδομα των 176 ευρώ, για τη δικαστική διεκδίκηση του οποίου οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για «δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με άλλους μεμονωμένους εργαζόμενους με διαφορετική σχέση εργασίας που το έλαβαν και στο Μαρούσι και στους υπόλοιπους Δήμους, ενώ για τα μέλη του Σωματείου το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στα δικαστήρια λόγω του Δήμου Αμαρουσίου», υπήρξαν θετικά νέα. Τόσο ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σταθούλης, όσο και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Χρηστάκης, αποκάλυψαν την πρόθεση του Δήμου να παραιτηθεί άμεσα από την έφεση που έχει ασκήσει και να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος προς τους εργαζόμενους σε δόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του προέδρου του Σωματείου Νίκου Καλλιμάνη για τα μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατά την αποκομιδή των νοσοκομειακών απορριμμάτων. Ο Ν. Καλλιμάνης περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο μια σειρά από θέματα ασφάλειας που καθιστούν επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων την όλη διαδικασία, δίχως να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών στους δύο ειδικούς αποτεφρωτήρες, ενώ έγινε ευθεία σύνδεση των κάκιστων συνθηκών με ανίατες αρρώστιες που σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να έχουν οδηγήσει εργαζόμενους στον θάνατο. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη και καθορισμός καταλόγου με παθήσεις που μπορούν να λογιστούν ως απότοκες της συγκεκριμένης εργασίας αποκομιδής απορριμμάτων. 

Τις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες, τις οποίες έχει καταγράψει σε παρελθόντα ρεπορτάζ της αναλυτικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, κατανόησε και ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλας Αλεπούς, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στις προσπάθειές τους να επιλύσουν τα κενά στις υλικοτεχνικές υποδομές που αντιμετωπίζουν.

Η συζήτηση έγινε περισσότερο πολιτική όταν ήρθαν στο προσκήνιο οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους της μειοψηφίας που έλαβαν τον λόγο να επαναλαμβάνουν τις θέσεις που διατύπωσαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί «στρατού ρουσφετιών», «άνοιγμα δρόμου προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου», «μισθούς πείνας» και «προσωρινά μπαλώματα στα πάγια κενά σε προσωπικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος», «προάγγελο απολύσεων μονίμων και αορίστου χρόνου ή μείωσης αποδοχών, ώστε να εξισωθούν με εκείνες όσων συμμετέχουν στις ΚΟΙΝΣΕΠ» και να δηλώνουν ότι τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων στους αγώνες τους κατά των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών «που εφαρμόζονται στο Μαρούσι από τη διοίκηση Πατούλη».

 Ερώτηση Σακοράφα προς Μιχελάκη για ΚΟΙΝΣΕΠ 

Η βουλευτής Β’ Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη σχετικά με τις τρεις ΚΟΙΝΣΕΠ με τις οποίες συνεργάζεται ήδη ο Δήμος Αμαρουσίου, αναφέροντας τα εξής: «Παρακαλώ να τεθούν για ενημέρωσή μου:

1. Τα ονόματα των μετόχων, καθώς και ο έλεγχος των δικαιολογητικών που ο νόμος ορίζει, για τις εταιρείες «Καθαρή Συμμαχία», «Αμαρυσία Άρτεμις» και την «Αναπτυξιακή Σύμπραξη».

2. Τα ονόματα των προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ανωτέρω εταιρειών, καθώς και οι αποδοχές τους.

3. Το έργο και τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει να παράσχει η εταιρεία «Καθαρή Συμμαχία».

4. Τα ονόματα των μονίμων και με αορίστου χρόνου συμβάσεις εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου».


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(Παράταξη του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου)

Ανακοίνωση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

«Κυβέρνηση και Δήμαρχοι πέταξαν  στη διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς και για να καλύψουν το κενό τους δημιουργούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. 

Αυτός δεν είναι εμπαιγμός αυτός είναι εξευτελισμός.

Η «ανεξάρτητη» δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου αποδεικνύεται  ότι αποτελεί το μακρύ  χέρι της κυβέρνησης και σχέδιο έχει αλλά και στρατηγική. Υλοποιεί  κατά γράμμα τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την παραπέρα κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Ας μη ξεχνάμε ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν την απαρχή της ιδιωτικοποίησης. 

Ο στόχος της Διοίκησης είναι διπλός. Από τη μία η δημιουργία ενός απέραντου επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή η παραπέρα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, αφού στο μέλλον θα καλεστεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για υπηρεσίες
που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Από την άλλη η υφαρπαγή της ψήφου των άνεργων εργαζομένων, όπου σήμερα φαίνονται ως εθελοντές και αύριο θα προσληφθούν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπου θα δουλεύουν με μισθούς των 490 ευρώ στη καλύτερη περίπτωση.

Αυτό το εργασιακό μέλλον προωθούν για όλους μας.

Αλήθεια τι έχουν να δηλώσουν όλοι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες,  όπως αυτής της νόθας ΠΟΕ ΟΤΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα συμφώνησε στην ανταποδοτικότητα, στην ελαστικοποίηση της εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας; Πότε επιτέλους θα νιώσουν την ανάγκη να βγουν να απολογηθούν στους συναδέλφους για τις επιλογές τους και τις συμμαχίες τους;

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους κατοίκους της περιοχής, όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να βγάλουν συμπεράσματα από τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Να βγούνε μπροστά οργανωμένα  απαιτώντας  δωρεάν υπηρεσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν άλλη μια ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών».