Σελίδες

Συμπεράσματα της συνάντησης "Δράσης για τα Βριλήσσια" και του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων

Συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων και μελών του συντονιστικού της Δράσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στο στέκι της Κίνησής μας.

Τη συνάντηση είχε αιτηθεί εγγράφως η «Δράση» από το προεδρείο του Συλλόγου, ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας, για τις απόψεις και τα προβλήματα του Δήμου υπό την οπτική των εργαζομένων, εν’ όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2014, που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Παρόντες ήταν από την πλευρά του Συλλόγου των Εργαζομένων η πρόεδρος του Δ.Σ. Βίκυ Χαλκιά, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Παπαδάτου, ο ταμίας Σπύρος Τσιρίκος και ο Κώστας Φοινινής, ενώ τη «Δράση» εκπροσώπησαν οι Γιάννης Τσούτσιας (δημοτικός σύμβουλος), Μάρκος Κρητικός (μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού), Θωμάς Νασίκας (αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης), Μιχάλης Βερροιόπουλος και Τάκης Μάτσας.
Η συζήτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν εποπτική εικόνα για τις συνθήκες εργασίες στον Δήμο, για δυσλειτουργίες που εμφανίζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και για τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού στις περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν σε υπηρεσίες όπως της Καθαριότητας, όπου οι εργαζόμενοι αναμένουν από το 2007 (!) την εκταμίευση κονδυλίου για την προμήθεια ρουχισμού και ειδών ατομικής προστασίας απαραίτητων για την άσκηση των καθηκόντων τους. (π.χ. Εργάτες καθαριότητας που εργάζονται υπό βροχή, χωρίς αδιάβροχο ρουχισμό και με σακούλες στα πόδια για την προστασία των καθημερινών υποδημάτων τους!)

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα δεν διαθέτουν χώρο αποδυτηρίων και ατομικής υγιεινής, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν από την εργασία τους με τον ίδιο ρουχισμό που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων, ενώ και ο ιατρός εργασίας, που υποχρεούται να διαθέτει ο Δήμος, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συμβληθεί με τον Δήμο.

Γενικότερα, από τη συζήτησε προέκυψε, ότι συνολικά οι διοικήσεις του Δήμου Βριλησσίων, δεν προνόησαν για τη διαμόρφωση των κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών τους, οι οποίες παραμένουν διάσπαρτες και ασύνδετες μέσα στο προάστιο, πολλές από αυτές σε ακατάλληλους χώρους, (π.χ. η υπηρεσία της ύδρευσης στεγάζεται απομονωμένη σε υπόγειο χώρο που δεν διαθέτει ούτε παράθυρο), με αποτέλεσμα να προκαλείται και ανάγκη συνεχών μετακινήσεων, (συνήθως με τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς των εργαζομένων), καθώς αλλού βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι, αλλού το προσωπικό, αλλού οι θέσεις στάθμευσης των οχημάτων.

Μάλιστα, ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε τα αναγκαία επιβατικά οχήματα, για την αυτεπιστασία των υπηρεσιών και τη μεταφορά προσωπικού και εργαλείων, (τα οποία προβλέπονται μεν στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, αλλά δεν έχουν αγορασθεί), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μετακινούνται συχνά με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς για εργασίες του Δήμου.

Τέλος, βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε κατά τη συζήτηση, ήταν οι έντονες ανησυχίες των εργαζομένων για τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, για τις συνεχείς απολύσεις - διαθεσιμότητες, και ακόμη περισσότερο, για την τάση που διαμορφώνεται στην αυτοδιοίκηση και σε πολλές διοικήσεις, της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών (μέσω και της απαξίωσης του έργου τους και του περιορισμού των διαθέσιμων κρατικών πόρων), με ορατό κίνδυνο αυτές να υποκατασταθούν από ιδιωτικές εταιρείες ή από «Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», με ότι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και δημότες.

Από την πλευρά των μελών της «Δράσης», το γενικό συμπέρασμα που αντλήθηκε από τη συζήτηση, είναι πως οι εργαζόμενοι του Δήμου Βριλησσίων διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και γνώση για τη λειτουργία του δημοτικού μηχανισμού, η οποία εν πολλοίς, παραμένει αναξιοποίητη, ενώ επιπλέον, σταδιακά, ο ρόλος τους στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.