Σελίδες

O Δήμος Αμαρουσίου αναθέτει την κατασκευή παιδικών χαρών στο ...«Mall»

Καταγγελίες στο ΔΣ για "δωράκια" από τους παρανομούντες και για μη απόδοση 80 στρεμμάτων, από το Mall στον Δήμο

Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Επιχειρήσεις - χορηγούς αναζητεί εναγωνίως ο Δήμος Αμαρουσίου, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έργα που χρειάζεται η πόλη. Ψηφίστηκε η κατασκευή παιδικής χαράς από ιδιώτη στο «The Mall Athens». Σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας του Δ.Σ.

Ευθύ και ξεκάθαρο άνοιγμα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ως αρωγό και χορηγό του Δήμου στην ανάπτυξη και την παραγωγή έργου στο Μαρούσι, έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, κατά τη συζήτηση για την κατασκευή παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο του «The Mall Athens» αποκλειστικά από την εταιρεία LAMDA OLYMPIA VILLAGE, στο πλαίσιο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» και στον απόηχο της Αυγουστιάτικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κηρύχθηκε παράνομο το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο.

Αν και οι προθέσεις και τα δείγματα γραφής της διοίκησης ήταν αρκετά σαφή το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να αντισταθμίσει τα κενά που δημιούργησε η οικονομική κρίση στα ταμεία του Δήμου, αναζητώντας χορηγίες στο πεδίο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα, ο κ. Γ. Πατούλης προανήγγειλε ότι πρόκειται άμεσα να έρθει προς συζήτηση και έγκριση από το Σώμα η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της Δημοτικής Συγκοινωνίας μέσω χορηγίας από τον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση.

Δήμαρχος: «Καθημερινές μάχες για χορηγίες»

«Δίνουμε καθημερινές μάχες για να εξασφαλίσουμε χορηγίες, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης. Διεκδικούμε κάθε ευρώ που μπορεί να μας διατεθεί και απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το πρόγραμμα, να το πράξουν», ήταν η καταληκτική φράση του, η οποία σφράγισε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση με αφορμή την κατασκευή της παιδικής χαράς εξ ολοκλήρου με χρήματα και εργολαβία της LAMDA.

Ωστόσο, η σχετική εισήγηση έγινε δεκτή με αποδοκιμασία και πλήρη διαφωνία από την πλευρά της ελάσσονος, κυρίως, μειοψηφίας, τα μέλη της οποίας, στις τοποθετήσεις τους, κάλεσαν τη διοίκηση να την αποσύρει για δύο λόγους: Αφενός γιατί υπάρχει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει παράνομο το εμπορικό κέντρο και αφετέρου επειδή θεωρούν ως «εμπαιγμό» τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς σε μια έκταση κατά πολύ υποπολλαπλάσια από την αρχική έκταση που θα έπρεπε να αποδώσει η εταιρεία προς τον Δήμο, βάσει του νόμου, ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα της κατασκευής και της λειτουργίας του «The Mall Athens» στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
«Όχι “δωράκια” από παρανομούντες»

«Η εταιρεία αυτή έχει “εγκληματήσει” κατά του Αμαρουσίου, σε περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και κυκλοφοριακό επίπεδο, έχει δημιουργήσει εγκληματικότητα στην περιοχή και για όλα αυτά δίνει στην πόλη απλώς μια παιδική χαρά», ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρη Μαγιάκη, με τον συνάδελφό του Πέτρο Κούκουζα να επισημαίνει: «Υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Πρέπει να τη σεβαστείτε όχι δεχόμενοι “δωράκια” από τον παρανομούντα επιχειρηματία, αλλά ασκώντας μια πολιτική που θα τον βάλει στη θέση του. Το “Mall” έχει επιφέρει πολλά δεινά στην πόλη και γι’ αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη όπως με την πλατεία στο Νέο Τέρμα, που έγινε δίχως μελέτη και παραλαβή ή την πλατεία Αγίας Λαύρας».
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
«Προεκλογική στήριξη από Λάτση»

Τη σκυτάλη πήρε ο Δάμων Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ). «Η “LAMDA” έπρεπε να δώσει 80 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και ακόμη τα ψάχνουμε, καθώς η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει: «Στις 6 Αυγούστου έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή μας που κρίνει παράνομο το “Mall”, το οποίο έχει κλείσει τόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Μαρούσι. Η κατασκευή της παιδικής χαράς γίνεται καθαρά για προεκλογικούς λόγους, για να δείξετε ότι κάτι γίνεται στο Μαρούσι και αποδεικνύει ότι η διοίκηση Πατούλη έχει τη στήριξη του Λάτση. Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας θα πρέπει να καταψηφίσουν αυτή την εισήγηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα έχει επιφέρει στην πόλη αυτό το εμπορικό κέντρο».

Η συνάδελφός του Κατερίνα Ψάλτη επισήμανε, από την πλευρά της, ότι «δεν είναι δυνατόν να ευχαριστούμε τη “LAMDA” για το “δωράκι” των 8 στρεμμάτων, από τη στιγμή που θα έπρεπε να μας αποδώσει 80 στρέμματα και γνωρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει παράνομο το εμπορικό κέντρο», για να αναρωτηθεί: «Γιατί εμείς να πάρουμε μια νόμιμη απόφαση για να φτιάξει παιδική χαρά εκείνος που παρανόμησε και επιπλέον δεν αποδίδει τα 80 στρέμματα ως αποζημίωση στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του Αμαρουσίου;».

 ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
 «Για “ψίχουλα” ανέχεστε την παρανομία»

Ο εκπρόσωπος των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης ξεκίνησε με την παράφραση «φοβού τους ευεργέτες και δώρα φέροντες, ειδικά όταν αυτά που φέρουν είναι “ψίχουλα” μπροστά σε όσα έχουν κάνει εις βάρος της πόλης», για να προσθέσει: «Αυτή η πολιτική της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων δεν είναι τωρινή, έρχεται από παλιά. Αυτήν ακολούθησε και η διοίκηση Τζανίκου, τα ίδια και η διοίκηση Πατούλη. Ανέχεστε τις παρανομίες για να παρουσιάζετε στους πολίτες “ψίχουλα” ως ανταποδοτικό έργο. Τα ίδια έγιναν και με το οικόπεδο “Παναγόπουλου”. Αποσυρθήκατε από την απαλλοτρίωση, παίρνοντας “δωράκι” έναν όροφο στο υπόγειο πάρκινγκ που σχεδιάζει ο ιδιώτης να κατασκευάσει». 

Και κατέληξε, λέγοντας: «Λυπάμαι πολύ για τη σημερινή εισήγηση που τη θεωρώ κατάπτυστη, όπως θα είναι και εκείνοι που θα την ψηφίσουν. Θα κριθούν από τον Μαρουσιώτικο λαό σύντομα».

Σημειώνεται ότι η αναφορά περί «κατάπτυστης εισήγησης και όσων την ψηφίσουν» παραλίγο να τινάξει τη συζήτηση στον αέρα, καθώς -παρά τις παραινέσεις να αποσυρθεί η φράση από τα πρακτικά ή τις εκκλήσεις από συναδέλφους του να ανακαλέσει- ο κ. Δ. Πολυχρονιάδης επέμεινε στον χαρακτηρισμό του, με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη να κάνει λόγο για «δικτακτορική πρακτική, να αποκαλεί “κατάπτυστους” όσους δεν συμφωνούν μαζί του».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Χορηγία για τα μάτια του κόσμου»

Λίγο μετά, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «η εισήγηση εξυπηρετεί καθαρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα» και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια συντελείται ένα έγκλημα στο Μαρούσι και η διοίκηση συνεργάζεται με τους ιδιώτες που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Αυτή η χορηγία γίνεται για τα μάτια του κόσμου και σας καλούμε να την καταψηφίσετε και να μη δέχεστε βοήθεια από “εγκληματίες”», θυμίζοντας σε συναδέλφους του που αντέδρασαν με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ότι «5 οικογένειες θρηνούν επειδή έχασαν ανθρώπους στο εργοτάξιο του “Mall” κατά την κατασκευή του».

Στήριξη & ενστάσεις εκ των έσω

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης Νίκου Καλαϊτζίδη, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του για την «εν λευκώ» αποδοχή από τη διοίκηση όχι μόνο της κατασκευής του έργου από την εταιρεία, «δίχως να ξέρουμε το αισθητικό αποτέλεσμα και τη λειτουργικότητά του», αλλά και για το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει καμία επίβλεψη από τον Δήμο κατά τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν.

Αντιθέτως, ανοιχτά υπέρ του σκεπτικού της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα τάχθηκε ο συνάδελφός του Στέφανος Τσιπουράκης. Όπως ανέφερε, «ο κόσμος χρειάζεται δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας και αν το “Mall” είναι παράνομο, αυτό δεν μας περιορίζει στις διεκδικήσεις μας προς την εταιρεία. Ούτε έχουμε κάποια δέσμευση προς κανέναν, ούτε αν πάρουμε κάτι από κάποιον σημαίνει ότι τον καλύπτουμε αν είναι παράνομος. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ως Δήμος είναι η τήρηση των προδιαγραφών και των κανόνων ασφαλείας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις για την κατασκευή παιδικών χαρών».

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΤΟΥΛΗΣ
«Αστεία επιχειρήματα, γενικότητες και λαϊκισμός»

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απαντώντας αρχικά στη μειοψηφία τόνισε: «Όλοι μιλάνε δίχως τον ξενοδόχο, που είναι ο Μαρουσιώτικος λαός. Ο οποίος θέλει να έχει δυνατότητα και λύσεις για να πηγαίνει τα παιδιά του σε χώρους ψυχαγωγίας, πέραν της τσιμεντούπολης που άλλοι έφτιαξαν κι εμείς τη βρήκαμε. Ακούστηκαν αστεία επιχειρήματα από εκείνους που δεν έχουν λύσεις και τρόπους για να αλλάξει η πόλη και μιλάνε με γενικότητες. Οι οποίες ούτε την πόλη φτιάχνουν, ούτε την καθημερινότητά της αλλάζουν. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και δεν θέλει άλλο λαϊκισμό, αλλά σοβαρότητα».

Και ο κ. Γ. Πατούλης πρόσθεσε: «Δηλαδή κάποιοι μας λένε να μην πάρουμε τίποτα αν έχουμε τη δυνατότητα, αλλά να καθόμαστε και να περιμένουμε να πάρουμε τα πάντα. Λες και χαρίζουμε τίποτε ή θα δώσουμε χρήματα για το έργο. Εμείς πιέσαμε και διεκδικήσαμε τα 8 στρέμματα και φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο παιδικές χαρές παντού, δίχως να δώσουμε χρήματα. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή τη δυνατότητα; Προφανώς μόνο αυτοί που χαίρονται όταν δεν γίνεται τίποτα στην πόλη. Αυτούς πρέπει να “ξεγυμνώσουμε” στην πόλη και να καταδείξουμε τον λαϊκισμό τους».

❍ ❍

Η εισήγηση για την κατασκευή παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο του «The Mall Athens» από την LAMDA OLYMPIA VILLAGE έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αρνητικά ψήφισε σύσσωμη η ελάσσων μειοψηφία (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ιατρίδης.

«Παρών» δήλωσαν οι Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και Μαρία Καρανάσιου, μοναδικοί παρόντες εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας κατά την ώρα της ψήφισης του θέματος.