Σελίδες

Σήμερα εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου για τα ΜΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου σας καλεί να συζητήσουμε για τα ΜΜΕ, την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.30 στο κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου στην οδό Δαναΐδων και Αντιγόνης.

Εισηγητές:  
- Νίκος Μιχαλίτσης, εργαζόμενος στην ελεύθερη ΕΡΤ 
- Βασίλης Μουλόπουλος, Δημοσιογράφος, πρώην Βουλευτής 
- Γιώργος Πλειός, Καθηγητής του τμήματος Ενημέρωσης και  ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών 
- Στάθης Σταυρόπουλος, Δημοσιογράφος Σκιτσογράφος

Περισσότερα στο mesamazikisexapatisis.blogspot.gr

 Με την βιομηχανική επανάσταση και την πρόοδο της τεχνολογίας έγινε δυνατή σε ευρύτερες μάζες η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία.  Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα απέβαινε προς όφελος του διαφωτισμού ευρύτερων μαζών, η εκάστοτε εξουσία μέσω του ελέγχου που ασκεί κατάφερε να κατευθύνει και να χειραγωγεί την κοινωνία, ακριβώς μέσω όσων πληροφοριών διοχετεύει για να κατευθύνει την κοινή γνώμη.

Αποστολή του τύπου φέρεται να είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη της κουλτούρας. Τελικά δημοκρατία και τύπος ακμάζουν και φθίνουν ταυτόχρονα.


Σήμερα η πολιτιστική βιομηχανία, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην  εικόνα, κατόρθωσε να υποτάξει και να αποκοιμίσει τη συνείδηση της κοινωνίας, χειραγωγώντας την παιδεία και τον πολιτισμό. Ανεξάρτητες φωνές και ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν φαίνεται να υπάρχουν, αν ποτέ υπήρξαν. Επικράτησε ο λαϊκισμός και η υποκουλτούρα που αφομοιώνεται ευκολότερα λόγω  της χαμηλής καλλιέργειας και της υποβάθμισης της παιδείας.


Η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης δεν γίνεται μόνο μέσω των ενημερωτικών εκπομπών, που κατά τα φαινόμενα ελέγχονται πλήρως, αλλά και με την έμμεση διαφήμιση και κυρίως με τα δήθεν ψυχαγωγικά προγράμματα που σκοπό έχουν προβάλλοντας ένα λάιφ-στάιλ  να διαμορφώσουν συνειδήσεις.


Για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε  και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση πρέπει κατά πρώτο να τη γνωρίσουμε και να την κατανοήσουμε.