Νέο, μακιαβελικής έμπνευσης, νομοσχέδιο, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να διαστρέψει το μήνυμα των δημοτικών εκλογών
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, «Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου δρομολογεί ο πρωθυπουργός». Η κυβέρνηση δεν διστάζει, ερήμην των οργάνων της αυτοδιοίκησης, να προσαρμόσει το εκλογικό σύστημα στις κομματικές της επιδιώξεις για να αποφύγει τη διαγραφόμενη εκλογική της ήττα και την αποδοκιμασία των πολιτών. Επιχειρεί να θολώσει την εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων και να μετατρέψει την ανάγνωσή τους σε μια δυσερμήνευτη και αμφίσημη εξίσωση.
Για να συμβεί αυτό, τα κόμματα που επί δεκαετίες χρησιμοποίησαν την αυτοδιοίκηση ως λάφυρο για την αποκατάσταση των κομματικών τους στελεχών και την επιβολή των πολιτικών τους, θυμήθηκαν ξαφνικά ότι αυτή πρέπει να «απεγκλωβιστεί από τον «εναγκαλισμό» των κομμάτων», δηλαδή, στην περίπτωσή μας, των «άλλων κομμάτων», που αυτή τη φορά είναι σε θέση να τους αποσπάσουν ένα σημαντικό αριθμό δήμων. Έτσι, εισάγεται ένα μακιαβελικής έμπνευσης νομοθέτημα, σύμφωνα με το οποίο, διαχωρίζεται η εκλογή του δημάρχου από αυτήν των δημοτικών συμβούλων, ώστε ακόμη κι’ αν κάποιος υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του, κερδίσουν τις εκλογές, να μην εξασφαλίζουν απαραίτητα και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου!
Θα προκύψουν δηλαδή περιπτώσεις, όπου κάποιοι συνδυασμοί θα εκλέγουν δήμαρχο από το ψηφοδέλτιο των δημάρχων, και κάποιοι άλλοι, (οι "ηττημένοι"), θα διαθέτουν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αφού θα έχουν εκλεγεί ως δημοφιλείς και "αναγνωρίσιμοι" τοπικοί παράγοντες!
Είναι ενδεικτικό, ότι για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου, μόνον οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική!
Έτσι, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που, κατά κανόνα, στους χώρους της αριστεράς, επενδύουν στην προβολή της συλλογικότητας και όχι του εαυτού τους, θα ανταγωνίζονται για την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο με τους φιλόδοξους παραγοντίσκους των παρατάξεων εξουσίας, με αποτέλεσμα, άλλος δήμαρχος να εκλέγεται και άλλη πλειοψηφία να διαμορφώνεται στο δημοτικό συμβούλιο!
Η αιτιολόγηση αυτής της διαστροφικής κυβερνητικής παρέμβασης, υποτίθεται ότι εξυπηρετεί την εκλογή των "αρίστων", οι οποίοι όμως, δεν νοούνται ως φορείς πολιτικής, αλλά απλώς ως δημοφιλή πρόσωπα. Θα πρόκειται δηλαδή για κάτι, που περισσότερο θα θυμίζει καλλιστεία, παρά για μια πολιτική αναμέτρηση.
Η επιδίωξη της δικομματικής κυβέρνησης είναι προφανής: Να νοθεύσει το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, να συσκοτίσει τους νέους συσχετισμούς που ενδεχομένως διαμορφωθούν και τη θέληση των ψηφοφόρων και να προκαλέσει εμπλοκή στην περίπτωση της εκλογής δημοτικών αρχών με διαφορετική πολιτική κατεύθυνση.
Ανοίγει έτσι, ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης για την αυτοδιοίκηση απέναντι στις κυβερνητικές μηχανορραφίες. Οι δημοτικές παρατάξεις που αντιμάχονται τη μνημονιακή πολιτική και υπερασπίζονται την αυτοδιοίκηση, εκπροσωπώντας "γειωμένες" συλλογικότητες με υπαρκτές σχέσεις και δράσεις (και όχι "κατ' ανάθεση") μέσα στις τοπικές κοινωνίες, οφείλουν να βρουν τρόπους αντίδρασης μπροστά στο νέο εμπόδιο που κατασκεύασε η δικομματική κυβέρνηση για να παρατείνει τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα...