Σελίδες

Ενημέρωση νέων συνδικαλιστών από την Ευρώπη

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος με τίτλο Youth Epoca Project φιλοξενεί αυτές τις ημέρες νέους ανθρώπους από ευρωπαϊκές χώρες, αντιπροσώπους συνδικάτων, με σκοπό την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως για θέματα που απασχολούν τους νέους στην εποχή της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, προσκλήθηκε από τη Γραμματεία Νέων να ενημερώσει τους φιλοξενούμενους για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Η ομιλία ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά των επιπτώσεων της κρίσης στους εργαζόμενους και τη γιγάντωση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα που ξεπερνά το 60%. 

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΙΕΛΕ μίλησε διεξοδικά για τις πολύπλευρες συνέπειες της κρίσης στην εκπαίδευση, για την απόπειρα εκποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, τη μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών και για τη μετατροπή της Παιδείας από αγαθό για όλους σε προνόμιο για λίγους. Τέλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες των εκπαιδευτικών συνδικάτων την τελευταία περίοδο για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.

Μετά τη λήξη της ομιλίας έγινε σειρά ερωτήσεων στον ομιλητή με αντικείμενο την απήχηση των κινητοποιήσεων των συνδικάτων στην κοινωνία, τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους, τη συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στις κινητοποιήσεις, ενώ υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής και τον τρόπο αντιμετώπισης της. Κλείνοντας, ο Γ. Χριστόπουλος κάλεσε τους παριστάμενους να μεταφέρουν στις χώρες τους την εικόνα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και τους ζήτησε να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.