Σελίδες

Η φτώχεια μειώνει τις διανοητικές ικανότητες

Η πνευματική προσπάθεια που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαντλούν τις διανοητικές ικανότητες των φτωχότερων ανθρώπων και δεν τους αφήνουν αρκετή ενέργεια ώστε να αφοσιωθούν σε άλλους τομείς της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου μπορεί να μειωθούν εξαιτίας της εξουθενωτικής προσπάθειας που καταβάλλει και της πίεσης που δέχεται προκειμένου να βρει λύσεις στα οικονομικά του προβλήματα, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του ή να θρέψει την οικογένειά του. Συνεπώς, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε άλλα πράγματα, όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η οργάνωση του χρόνου κ.α.

«Τείνουμε να θεωρούμε πως η φτώχεια είναι αποτέλεσμα προσωπικής αποτυχίας ή συνέπεια του μη ευνοϊκού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε κάποιος. Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι η φτώχεια μπορεί από μόνη της να περιορίσει τις γνωστικές λειτουργίες και να εμποδίσει τους ανθρώπους να πάρουν σωστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η φτώχεια τους,» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jiaying Zhao, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά, που συμμετείχε στη μελέτη.

Αναλυτικότερα, τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε τυχαίο δείγμα 400 ατόμων που επιλέχθηκαν σε εμπορικό κέντρο του Νιου Τζέρσι την περίοδο 2010-2011 και είχαν μέσο ετήσιο εισόδημα 70.000 δολαρίων, έδειξαν πως η διανοητική πίεση που δέχεται κάποιος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη ευφυΐας (IQ) ακόμη και κατά 13 μονάδες, μία μείωση που ισοδυναμεί με εκείνη που υφίσταται κάποιος εάν δεν κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε μια ομάδα αγροτών και έδειξε πως η γνωστική τους απόδοση μειώθηκε πριν να πληρωθούν για τη συγκομιδή τους, ενώ ο δείκτης νοημοσύνης τους ανέβηκε κατά 10 μονάδες μετά την πληρωμή τους. 

Οι διαφορές αυτές στη γνωστική λειτουργία δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση τη διατροφή, τη σωματική κόπωση, τον διαθέσιμο χρόνο ή το άγχος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η διανοητική πίεση που προκύπτει από τη φτώχεια διαφέρει από το άγχος, που κάποιες φορές μπορεί να έχει θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας άνθρωπος. 

Πηγή: Science