Σελίδες

Ετοιμάζουν "κεφαλικό φόρο" για τα σκουπίδια - Θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ

Διπλάσια τέλη θα πληρώνουν από το 2014, οι Δήμοι για την υγειονομική ταφή μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

Τα τέλη θα αυξάνονται κατά 5 ευρώ ο τόνος ετησίως(!) και το κόστος (όλο ή μέρος) αναμένεται να μετακυλιθεί στους δημότες. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, ο επιμερισμός του να γίνει εν είδει «κεφαλικού φόρου». Όχι δηλαδή με βάση την επιφάνεια του ακινήτου (όπως ισχύει σήμερα), αλλά τον αριθμό των προσώπων που διαμένουν σε αυτό.

Για την επιβολή του «κεφαλικού φόρου» η κυβέρνηση  επικαλείται κοινοτικές οδηγίες και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από το 2014.  Το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2016 υπάρχει τεράστιο κενό χρηματοδότησης μάλλον παίζει ρόλο.

Ενώ από τα στοιχεία καταγράφεται σημαντική μείωση των οικιακών απορριμμάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ετοιάζουν επιπλέον φόρο για τα σκουπίδια.

Πώς θα το κάνουν αυτό; Μέσω των Δήμων που καταρρέουν ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης.  Θα ζητήσουν, σε πρώτη φάση το διπλασιασμό των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες για την υγειονομική ταφή των μη επεξεργαζόμενων οικιακών απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα κοστολογείται 35 ευρώ ο τόνος των απορριμμάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλεται επιπλέον κόστος 5 ευρώ έως ότου φθάσει τα 60 ευρώ ο τόνος.

Όλη αυτή την επιβάρυνση θα την επωμισθούν οι δημότες, ακόμη και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και εν είδει κεφαλικού φόρου. Θα επρόκειτο για έναν ακόμη εκβιασμό. Ή πληρώνετε αυξημένα δημοτικά τέλη ή σαν κόβουμε το ρεύμα.

Η αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, προβλέπεται στον Ν. 4042/12, όπου ορίζεται, ότι από το 2014, οι φορείς πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.

Αποδεικνύεται λοιπόν πώς το μνημόνιο κρύβει πολλούς φόρους και πολλά μέτρα ακόμη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα εσόδων και χρηματοδοτικό κενό.

Αυτή τη στιγμή παράγονται στην Αττική ετησίως 2 εκατομμύρια τόνοι αστικών απορριμμάτων. Από αυτούς γίνεται επεξεργασία σε 400.000 τόνους. Υπάρχει λοιπόν ένα απόθεμα της τάξεως του 1,6 εκατ. τόνων για να επιβληθεί στους Δήμους και να μετακυλισθεί στους πολίτες.

Οι «εθνικοί εργολάβοι», σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού, θέλουν να κάνουν «μπίζνες» στην Ελλάδα με τα σκουπίδια. Γι’ αυτό ο κ. Σγουρός η κυβέρνηση προωθούν την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Γι’ αυτό απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αναφορές και το έντονο ενδιαφέρον για τα απορρίμματα, του Γερμανού εντεταλμένου στην Ελλάδα κ. Φούχτελ.