Σελίδες

Ο Δήμος Αμαρουσίου εκχώρησε τομείς της καθαριότητας σε ΚΟΙΝΣΕΠ, με προγραμματική σύμβαση - Αντίθετοι εργαζόμενοι και δημοτικές παρατάξεις

Από την Αμαρυσία

Έντονες ήταν οι διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στο «μέτωπο» των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), για την απόφαση της διοίκησης να συνάψει την πρώτη σχετική προγραμματική σύμβαση και μάλιστα για τον κομβικό τομέα της καθαριότητας και του εξωραϊσμού της πόλης

Η παρουσία πάνω από 50 εργαζομένων, αλλά και των προέδρων των Σωματείων Εργαζομένων (μονίμων και συμβασιούχων) και εκπροσώπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ στην αίθουσα συνεδριάσεων εκτίναξε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή στα ύψη, δεδομένης της πλήρους αντίθεσής τους με τη λειτουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης στην πόλη.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο σύνολό τους, κάλεσαν τη διοίκηση, το προεδρείο και τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη να αποσύρουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου και ειδικότερα, ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, επιβαρύνοντας κι άλλο την τσέπη των δημοτών, καταστρατηγώντας τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργώντας -με αδιαφανείς και εκτός ΑΣΕΠ διαδικασίες- έναν νέο κομματικό και παραταξιακό στρατό, με σκοπό το εκλογικό όφελος». 

Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών και συγκεκριμένα τα μέλη των παρατάξεων ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, περίμεναν μέχρι να ψηφιστεί το θέμα (το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική σύσσωμη τη μειοψηφία), και στη συνέχεια αποχώρησαν προκειμένου να βρεθούν έξω από την ΕΡΤ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της εισήγησης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης, υποστηρίζοντας τις θέσεις της διοίκησης, όπως αυτές αποτυπώνονται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος και η οποία παρατίθεται αυτούσια παρακάτω.

Παράλληλα, στην επισήμανση από την πλευρά της μειοψηφίας (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) για τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ως προς την πρόσληψη 80 συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας από τον Δήμο και στο ερώτημα «τι μεσολάβησε σε λίγες μόλις μέρες και προχωρήσατε στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ», ο κ. Γ. Πατούλης απάντησε λέγοντας ότι «οι διαδικασίες για τους “οκταμηνίτες” διαρκούν πολλούς μήνες, τη στιγμή που εμείς καλούμαστε άμεσα και το συντομότερο δυνατόν να διαχειριστούμε τα κενά σε προσωπικό, ώστε να μην υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς τους δημότες», για να προσθέσει: «Ούτως ή άλλως, θα προσλάβουμε και τους “οκταμηνίτες” στο τέλος του χρόνου, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Μετά από έντονη πίεση από τα μέλη της μειοψηφίας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα αντισυμβαλλόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για 5 φυσικά πρόσωπα, με προϋπηρεσία και εμπειρία στα θέματα καθαριότητας, με πρόεδρο τον πρώην δημοτικό υπάλληλο καθαριότητας και νυν συνταξιούχο Γιάννη Καψάλη.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ωστόσο, εκφράστηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία για το κατά πόσο έχουν την επάρκεια και τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι διαχειριστές της ΚΟΙΝΣΕΠ να χειριστούν τα 372.000 ευρώ που θα λάβουν για τη λειτουργία της. Παράλληλα, κυρίως τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας (ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ), εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο ο μηνιαίος μισθός των 1.300 ευρώ μεικτά για τους 13 εργαζομένους οκταώρου θα φτάνουν αυτούσια στα χέρια τους και δεν θα υπάρχει «διαρροή» κάποιου ποσού προς όφελος της λειτουργίας της επιχείρησης.

Εκτός αυτού, διατυπώθηκαν ενστάσεις και ως προς τα κριτήρια πρόσληψης του προσωπικού, πώς θα κριθεί ποιοι θα είναι οκτάωρης και ποιοι τετράωρης απασχόλησης, κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια» και «πισωγύρισμα» σε άλλες εποχές εκλογικής ψηφοθηρίας και εργασιακής ομηρίας και ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με προσλήψεις προσωπικού απευθείας στον Δήμο, μαζί με πλήρη απορρόφηση του προσωπικού των υπό κατάργηση των Νομικών Προσώπων του.


Σύγκρουση και για τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί εντονότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη του συνδυασμού ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και του προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) Νίκου Κάββαλου, για το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου εγκρίθηκε, εκτός ημερησίας διατάξεως και «αιφνιδιαστικά», σύναψη προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ, για την οποία δεν υπήρξε καμία άλλη πληροφόρηση ως προς τη σύστασή της κ.λπ.. 

Τόσο τα μέλη των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, έκαναν λόγο για «εκχώρηση σε ιδιώτες και υποβάθμιση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος σταδιακά θα εξελιχθεί σε απλό “τροχονόμο” και διαχειριστή των ιδιωτικών συμφερόντων, που θα αναπτύσσονται στις δομές και υποδομές του», εκτιμώντας ότι παράλληλα «ανοίγει ο δρόμος και για απολύσεις του προσωπικού». Κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος, ο οποίος, ωστόσο, παρά τις νέες πιέσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας, δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι «όταν η σύμβαση θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, πριν υπογραφεί, θα επανέλθει για έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, όπου και θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες». 

Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη, διαβεβαίωσαν τα μέλη του Σώματος ότι κανείς από τους περίπου 100 εργαζομένους αορίστου χρόνου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του, δίχως ωστόσο να πείσουν τους συνομιλητές τους, οι οποίοι, φέρνοντας το παράδειγμα του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ, θεωρούν ότι «σήμερα μπορεί να διαβεβαιώνετε, αλλά αύριο μπορεί όλοι να βρεθούν στον δρόμο».

Η συζήτηση για το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συνεχίστηκε εν μέσω έντασης μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, με αρκετές προσωπικές αντεγκλήσεις και κόντρες, με την τελική ψηφοφορία να γίνεται με τους περισσότερους εργαζόμενους να έχουν αποχωρήσει λόγω του προχωρημένου της ώρας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, όπως διαφάνηκε τόσο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους, όσο και από το κάλεσμα των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ για μαζικές αντιδράσεις προς αποτροπή της λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα σημεία της προγραμματικής σύμβασης

Κοστολόγηση λειτουργίας
- Πρόσληψη 13 εργατών με οκτάωρη απασχόληση, μισθό 1.300 ευρώ το μήνα έκαστος, με συνολικό μηνιαίο κόστος  16.900 ευρώ και συνολικό ετήσιο κόστος  118.300 ευρώ.
- Πρόσληψη 47 εργατών με τετράωρη απασχόληση, μισθό 650 ευρώ το μήνα, με συνολικό μηνιαίο κόστος 30.550 τον μήνα και συνολικό ετήσιο κόστος 213.850 ευρώ.
- Προμήθειες αναλώσιμων υλικών: 40.000 ευρώ.
Συνολικό μηνιαίο κόστος: 47.450 ευρώ.
Συνολικό ετήσιο κόστος: 72.150 ευρώ.

Άρθρο 4 Σκοπός Προγραμματικής Σύμβασης
Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι ο συντονισμός των συμβαλλομένων και συμμετεχόντων μερών και ο καθορισμός του βαθμού και του μεγέθους συνδρομής και συνεισφοράς ενός εκάστου στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη συνολική κοινωνική δραστηριότητα και του Δήμου Αμαρουσίου για την καθαριότητα, επιδιώκει την διαμόρφωση των βέλτιστων προϋποθέσεων για την παροχή ολοκληρωμένης υπηρεσιών στους παραπάνω τομείς.

Οι επί μέρους στόχοι είναι:
• Η συμβολή του Δήμου Αμαρουσίου ως αρμόδιου φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τον εξωραϊσμό της πόλης, την καθαριότητα της πόλης, μέσα από δράσεις οδοκαθαρισμού και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων και συναφών δράσεων.
• Η συνεργασία με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό εκ μέρους της Κοινσεπ, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με σκοπό την υλοποίηση των δράσεων και την εφαρμογή των προγραμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου, στους προαναφερόμενους τομείς.
• Ο συντονισμός των συμβαλλομένων και ο καθορισμός του βαθμού και της συνδρομής/συνεισφοράς καθενός προς την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Άρθρο 5 Πόροι και χρηματοδότηση:
Το κόστος εφαρμογής των σκοπών της σύμβασης προκαλεί συνολική δαπάνη 372.150 ευρώ για το έτος 2013.
Στο ποσό αυτό, οι συμβαλλόμενοι συμμετέχουν ως εξής:
Ο Δήμος Αμαρουσίου με το ποσό των 370.000 ευρώ.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ με ίδια συμμετοχή 2.150 ευρώ, που αναλογεί σε επιμερισμό μισθού επιστημονικής εποπτείας του έργου.
Η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται τμηματικά ανά μήνα, σύμφωνα με τα παραδοτέα στοιχεία και την έγκριση της Επιτροπής παρακολούθησης.

Άρθρο 6 Εγκαταστάσεις και υποδομή:
Για την υλοποίηση των στόχων της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής σε κτιριακό και λοιπό εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός συνίσταται σε χώρους και ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου ή τρίτων, η χρήση των οποίων τού έχει παραχωρηθεί επ’ αμοιβή ή μη, καθώς και σε εξοπλισμό και τεχνικές υποδομές για τη διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων.


Άρθρο 7 
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων:
Για την υλοποίηση των στόχων της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, έκαστο των συμβαλλομένων μερών αναλαμβάνει τις παρακάτω υποχρεώσεις:
Ο Δήμος Αμαρουσίου, πέραν της χρηματοδότησης, υποχρεούται:
1. Να διαθέσει τα απαιτούμενα μέσα, καθώς και το κατάλληλο επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, για τον συντονισμό των εργασιών και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα υλοποίησης του έργου.
2. Να διευκολύνει με κάθε τρόπο την εκτέλεση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.
4. Να προμηθεύει την Κοιν.Σ.Επ. με τα κατάλληλα εργαλεία και τα μέσα για την ευόδωση των σκοπών της παρούσας.
Η ΚοινΣΕπ υποχρεούται:
1. Να διαθέσει το κατάλληλο εργατικό και λοιπό δυναμικό, με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα της υλοποίησης του έργου.
2. Να συντηρεί και να διατηρεί σε καλή κατάσταση τον παρεχόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μέσα μεταφοράς.
3. Να κοινοποιεί στο Δήμο Αμαρουσίου, με αναφορές προόδου, την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου, τις οποίες αποστέλλει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.
4. Να προσαρμόζεται στις υποδείξεις του Δήμου Αμαρουσίου κατά την εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Άρθρο 9 Διάρκεια της σύμβασης
Η ισχύς της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης άρχεται από της ημερομηνίας υπογραφής της και λήγει την 31-12-2013. Δυνατότητα παράτασης μπορεί να δοθεί κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών, εφόσον δεν έχει εξαντληθεί το οικονομικό αντικείμενο της παρούσας σύμβασης.

Η θέση του Δήμου Αμαρουσίου για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

«Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αισθάνεται την υποχρέωση: 
- απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου, που το τελευταίο διάστημα παραπληροφορούνται από ορισμένους (δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και ελλιπώς ενημερωμένους ή και κομματικά κατευθυνόμενους συνδικαλιστές), σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, 
- απέναντι στους πολίτες του προαστίου μας, στους οποίους απευθύνονται οι υπηρεσίες και το έργο που προσφέρουμε ως Δημοτική Αρχή, τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα  
- απέναντι στους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας που αναζητούν μια θέση δουλειάς για να εξασφαλίσουν τη διαβίωση της οικογένειας τους να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και την υιοθέτησή του από το Δήμο Αμαρουσίου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: 
1) Θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.
Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής, ότι η υιοθέτηση του νέου για τη χώρα και το Δήμο μας αυτού μοντέλου σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού του Δήμου. Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους εργαζόμενους για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ότι:
Η Διοίκηση Πατούλη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, με έργα κι όχι με λόγια, τους εργαζόμενους του Δήμου και εξασφαλίζει το δικαίωμά τους σε σταθερή δουλειά και εισόδημα. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν στο Δήμο μας, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνταν με συμβάσεις πολιτικής ομηρίας μέσω του Οργανισμού Εργασίας, η Διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή έβαλε τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, μεταφέροντας προσωπικό του Οργανισμού σε θέσεις στο Δήμο. 
2) Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που πρώτη επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή του Καλλικράτη όσον αφορά στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Είναι αυτή που κλήθηκε να λειτουργήσει με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως οι παιδικοί μας σταθμοί, η καθαριότητα, τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, εξαιτίας της άρνησης της τότε κυβέρνησης να μας επιτραπεί η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τις οποίες απασχολείτο το προσωπικό μας. Και το κατάφερε. 
3) Η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που έδινε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους για να μην διακοπεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Και τα καταφέραμε. 
4) Επιπλέον, η Διοίκηση Πατούλη είναι αυτή που από το 2008 έχει επισημάνει την ανάγκη να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Δήμο, ώστε να καλυφθούν σε βάθος χρόνου οι ανάγκες λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών. Γι’ αυτό και ξεκίνησαν από τότε οι απαραίτητες ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την κάλυψη των κενών. Δυστυχώς, όμως, δεν προλάβαμε να τις ολοκληρώσουμε, γιατί στο μεταξύ ξεκίνησε από το 2010 η εφαρμογή των μνημονίων και η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Απαγόρευση που ισχύει μέχρι το 2016. 
Η θέση μας είναι από το 2008 ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό για να καλύπτουμε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών μας. 

Τι θα κάνουμε ως το 2016; Θα σταματήσει η λειτουργία του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού;

Με δεδομένο ότι ως το 2016 δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και έχοντας υπόψη μας ότι το ήδη υπάρχον μόνιμο προσωπικό του Δήμου Αμαρουσίου μειώνεται χρόνο με το χρόνο ακόμη περισσότερο λόγω συνταξιοδότησης, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Να αποφασίσουμε 
- αν θα καλύψουμε με άλλους τρόπους τις ανάγκες μας σε προσωπικό ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας για να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας, 
- ή αν θα περιμένουμε να επιτραπούν ξανά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αδιαφορώντας για την ομαλή λειτουργία του Δήμου.


Η επιλογή μας:
Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου.
Η επιλογή μας ως Διοίκηση είναι ξεκάθαρη: θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Δήμου, δεν θα διακινδυνεύσουμε να χαθούν όλα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα. Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε υπηρεσίες σε κάθε κάτοικο του Αμαρουσίου.

Ήδη όλο αυτό το διάστημα, αξιοποιώντας το δικαίωμα πρόσληψης συμβασιούχων, κυρίως σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, μας επιτρέπει να καλύπτουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό και να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας. Δεν είναι η καλύτερη λύση για μας, αλλά είναι μια λύση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε το λουκέτο σε μια σειρά από χρήσιμες για τους δημότες μας δημοτικές υπηρεσίες.

Oι Kοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ο Δήμος Αμαρουσίου

Η υιοθέτηση του μοντέλου της λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ως «εργαλείο» για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, είναι μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Είναι ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δράσης που μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό και ο Δήμος Αμαρουσίου το αντιμετωπίζει αρχικά θετικά.
Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι σε κάτι νέο, που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε αυτούς που σήμερα είναι άνεργοι και θα επιλέξουν να γίνουν «συνέταιροι» σε μια τέτοια επιχείρηση, αναζητώντας επαγγελματικό διέξοδο. Ούτε μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στο να εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα να συνεργασθούμε με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν άνεργοι συμπολίτες μας αναθέτοντάς τους κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια ποιότητας, να εκτελέσουν κάποιες εργασίες, όταν δεν έχουμε είτε τα μέσα είτε το προσωπικό για να τις κάνουμε.
- Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει «να γυρίσουμε την πλάτη» στους άνεργους συμπολίτες μας. 
- Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο είναι προτιμότερο να απασχολούμε άνεργους συμπολίτες μας με συμβάσεις 2, 8 , 12 μηνών και να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια εναλλακτική επιλογή απασχόλησης. 
- Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο να είμαστε αρνητικοί εξαρχής σε ένα νέο εγχείρημα που σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού μας. 
- Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο πρέπει να περιμένουμε το 2016 για να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό (εάν επιτραπεί) που θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες μας και να μην αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα  ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας;

Δεν έχουμε δικαίωμα να γυρίσουμε την πλάτη σε 1.500.000 ανέργους.

Η διαφορά μας με αυτούς που αντιτίθενται εξαρχής και χωρίς διάλογο στη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ως συμπληρωματικό «εργαλείo», είναι καταρχήν ιδεολογικό. 
- Γι’ αυτούς προτεραιότητα είναι η διατήρηση κάποιων κακώς εννοούμενων «κεκτημένων προνομίων» ενός τμήματος εργαζομένων, στο δημόσιο τομέα κυρίως, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας που εργάζεται εκτός του στενού δημόσιου τομέα. 
- Για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας. 
- Γι’ αυτούς προτεραιότητα έχει η διατήρηση ενός ξεπερασμένου αναπτυξιακού προτύπου που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, ενός προτύπου που αντιμετώπιζε το βόλεμα στο Δημόσιο ως ύψιστο στόχο. 
- Για μας προτεραιότητα είναι να διαφυλάξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και παράλληλα να προωθήσουμε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, που θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που είναι η ανεργία.

Το 1.500.000 άνεργων συμπολιτών μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται, δυστυχώς, χιλιάδες συμπολίτες μας, δεν επιτρέπει μικροκομματικά παιχνίδια.

Απέναντι στην πρόκληση αυτή οφείλουμε όλοι, Κράτος, Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Να εκμεταλλευθούμε όλα τα εργαλεία, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δράσεις που υπάρχουν, για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης.

Oι Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν θα υποκαταστήσουν το Δήμο και το μόνιμο προσωπικό του σε καμία περίπτωση. 

Θα μας δώσουν, όμως, τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις υπηρεσίες του Δήμου μας, δίνοντας διέξοδο απασχόλησης σε νέους κυρίως συμπολίτες μας».