Σελίδες

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Η ΟΙΕΛΕ με επιστολή της διαμαρτύρεται και καταγγέλλει τη στάση του υφυπουργού Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου για την  τοποθέτησή του στη Βουλή, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη, σε απάντηση της επερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Αμανατίδη σχετικά με την εγκύκλιο που μεταφέρει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί ότι με την συγκεκριμένη απάντησή του ο υφυπουργός:

Α. Προσβάλλει τόσο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που περίμεναν επί μέρες μια ολοκληρωμένη απάντηση της πολιτείας  στα εύλογα ερωτήματά τους, όσο και τη θέση πολιτικής ευθύνης που του έχει ανατεθεί, αφού ο λόγος του κατά τη δευτερολογία υπήρξε απολύτως δυσανάλογος της κοινωνικής σημασίας και της πολιτικής βαρύτητας που έχει το θέμα. 

Β. Εμφανίστηκε να αγνοεί ή να υποτιμά την πολυετή συνεισφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κοινωνικό διάλογο για την εκπαίδευση και έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει στις 5 Ιουλίου του 2013, που ανέλαβε καθήκοντα το περιεχόμενο μιας τόσο σημαντικής εγκυκλίου, που μεταφέρει για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους την υπηρεσιακή και επομένως εργασιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε το αίτημα απόσυρσης της επίμαχης τροπολογίας, που θίγει και ευτελίζει όλα τα δικαιώματα ενός κλάδου, ως «συντεχνιακή λογική», κάτι που δεν έχει ειπωθεί από κανέναν προηγούμενο Υπουργό Παιδείας μέχρι τώρα, αλλά εύκολα ο ίδιος υιοθέτησε, χωρίς να μας έχει δώσει μέχρι τώρα την δυνατότητα να  τον συναντήσουμε και να του αναπτύξουμε οι ίδιοι τα αιτήματα και την απόγνωση που κυριαρχεί στον κλάδο μας. 

Γ. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το Σεπτέμβριο του 2010 ζητούσε από την τότε Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει τη θέση της για τη μία (αναιτιολόγητη) απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού κατ’ έτος και ανά σχολική μονάδα και ο οποίος κατέχοντας θέση πολιτικής ευθύνης, επιχειρηματολογεί υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και της μετατροπής τους σε υπαλλήλους επιχειρήσεων. 


Δ. Για την συγκεκριμένη κατάπτυστη και αντισυνταγματική εγκύκλιο όμως υπάρχουν, εκτός από τις πολιτικές, και ποινικές ευθύνες. Η ΟΙΕΛΕ, αύριο, θα επανέλθει με νέες αναρτήσεις και Δελτίο Τύπου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο πλέον άπτεται της λειτουργίας εξωθεσμικών κύκλων που στην ουσία αυτοί νομοθετούν, αντί των εκλεγμένων στη Βουλή εκπροσώπων του ελληνικού λαού. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Υφυπουργέ,
Με την απάντησή σας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ προς τον  Υπουργό Παιδείας με θέμα: «Απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία – δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάρισμα στους σχολάρχες από το Υπουργείο Παιδείας» προσβάλετε τόσο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που περίμεναν επί μέρες μια ολοκληρωμένη απάντηση της πολιτείας  στα εύλογα ερωτήματά τους , όσο και τη θέση πολιτικής ευθύνης που σας έχει ανατεθεί αφού ο λόγος σας κατά τη δευτερολογία δεν απέδιδε κατά τη γνώμη μας το θέμα την κοινωνική σημασία και την πολιτική βαρύτητα που έχει. 

Με την ομιλία σας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε να αγνοεί ή να υποτιμά την πολυετή συνεισφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κοινωνικό διάλογο για την εκπαίδευση αλλά και τις θεμελιώδης αρχές που αυτός διαχρονικά υπηρετεί. Η αναφορά σας ότι δεν μπορούσατε να γνωρίζετε στις 12 Ιουλίου του 2013, ενώ αναλάβετε με ΦΕΚ τα καθήκοντά σας μια εβδομάδα πριν, το περιεχόμενο μιας τόσο σημαντικής εγκυκλίου, πρωτοφανούς από συστάσεως του ελληνικού κράτους, για τη μεταφορά της υπηρεσιακής (και επομένως) και της εργασιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας σε άλλο Υπουργείο υπήρξε τουλάχιστον ατυχής. 

Ο χαρακτηρισμός δε του αιτήματος απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, που θίγει και ευτελίζει όλα τα δικαιώματα ενός κλάδου με σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση (δημόσια & ιδιωτική) ως «συντεχνιακή λογική» στον οποίο προβήκατε θα πρέπει να σας σημειώσουμε ότι δεν έχει ειπωθεί από κανέναν προηγούμενο Υπουργό Παιδείας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά υιοθετήθηκε από εσάς, χωρίς να μας έχει δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε και να σας αναπτύξουμε οι ίδιοι και τα αιτήματα και την απόγνωση που κυριαρχεί στον κλάδο μας.

Οι πάντες γνωρίζουν, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, από το 2010 και μετά και με  πρόσχημα την οικονομική κρίση, εμπαίζει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, νομοθετεί εναντίον των δικαιωμάτων τους σε θέματα που κανένα μνημόνιο δεν επιτάσσει, ικανοποιώντας προκλητικά μια αχόρταγη εργοδοτική εμμονή προηγούμενων δεκαετιών εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταστρέφοντας εν μέσω κρίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας απολύτως εξειδικευμένου και αξιόλογου και με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας ανθρώπινου δυναμικού, εξαφανίζοντας προς όφελος 5-10 μεγαλοϊδιοκτητών όλα τα μεσαία και μικρά ιδιωτικά σχολεία. Αυτή η εργοδοτική στάση αποτελεί την κατ’ εξόχην «συντεχνιακή λογική», που συνομιλεί απευθείας με την τρόικα, αποθησαυρίζει από παντού, δεν επενδύει ούτε 1 ευρώ και δεν μειώνει τα δίδακτρα για να ανακουφίσει το μέσο γονιό. Όταν θυμηθεί να το κάνει είναι πλεόν ένα βήμα πριν από το κλείσιμο του σχολείου. Αυτή η απόλυτη «συντεχνιακή λογική», καταδικάζει τα ασφαλιστικά ταμεία, προάγει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, και υποβάλλει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα προτεραιότητες, που δεν είναι απλά αντιαναπτυξιακές, αλλά απειλούν άμεσα την κοινωνική συγκρότηση και συνοχή της χώρας.

Κύριε Υφυπουργέ,
Το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο του 2010, ήσασταν εσείς που ζητήσατε από την τότε Υπουργό Παιδείας  να επαναξετάσει τη θέση της για τη μία (αναιτιολόγητη) απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού κατ’ έτος και ανά σχολική μονάδα,  αποτελεί τραγική ειρωνεία, αφού τώρα κατέχοντας ο ίδιος θέση πολιτικής ευθύνης, όχι μόνο δεν νομοθετείτε τα όσα ζητήσατε, αλλά αντίθετα επιχειρηματολογείτε (εύκολα και εκ των πραγμάτων καθ’ υπόδειξη όσων από την πολιτική ηγεσία γνώριζαν) υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εξομοιώνοντάς  τους (σε πλήρη αντίθεση και με το πνεύμα και με το γράμμα του άρθρου 16 του Συντάγματος αλλά και της σχετικής  επί 25ετία νομολογίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας) σε υπαλλήλους επιχειρήσεων. Η επίκληση σήμερα της  σημασίας της συγκεκριμένης ενέργειας ως αναγκαίας για το καλό της χώρας θεσμική μεταρρύθμιση, προφανώς είναι αυθαίρετη, αφού ούτε στην πρωτομιλία, ούτε στην δευτερολογία σας κρίνατε ότι έπρεπε να θωρακίσετε  τη δήλωσή σας αυτή με κάποια  επιχειρήματα.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν τεκμηριώσει διαχρονικά της θέσεις τους και τις έχουν δημοσιοποιήσει στα θεσμικά όργανα του κράτους. Έχουν επίγνωση της δύναμης και της αδυναμίας τους. Έχουν και υπομονή γιατί, ως δάσκαλοι, διαθέτουν και μνήμη και κρίση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                           ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ