Σελίδες

Κοινωνική Οικονομία στην πράξη!

Έγινε το επόμενο βήμα για τον Συνεταιρισμό Γονέων που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς εδώ και περίπου ένα μήνα ξεκίνησε η λειτουργία συνεταιριστικής δομής φύλαξης βρεφών και νηπίων.
 
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 12 μέλη του Συνεταιρισμού και ήδη φιλοξενούνται οκτώ βρέφη και νήπια. Η δομή λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο, ενώ για τη φύλαξη των παιδιών έχει γίνει πρόσληψη παιδαγωγού. Το μηνιαίο κόστος για τους γονείς ανέρχεται σε 150 ευρώ για τα νήπια και σε 200 ευρώ για τα βρέφη, ποσό σημαντικά μικρότερο από τα τροφεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
 
Απάντηση στην υποβάθμιση
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός Γονέων ξεκίνησε από δημότες του Χαλανδρίου ως απάντηση στην υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στο επίπεδο της προσχολικής αγωγής. Η μείωση του αριθμού των παιδιών που γίνονται δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς, η αναπροσαρμογή, προς τα πάνω, των τροφείων τα τελευταία χρόνια και οι σημαντικές ελλείψεις, κυρίως σε προσωπικό, έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς σε αδιέξοδο.


Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους εννέα παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούσαν στον Δήμο Χαλανδρίου πριν από τρία χρόνια και εξυπηρετούσαν συνολικά 720 παιδιά, φέτος λειτουργούν τέσσερις, φιλοξενώντας 410 παιδιά. Μάλιστα, από τις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου πλέον είναι αποκλεισμένα τα βρέφη, καθώς σε αυτές φιλοξενούνται μόνο νήπια.

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, όταν τον Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις», δόθηκε η δυνατότητα στους δημότες που είχαν αρχικά την ιδέα, να συγκροτήσουν ένα νομικό πρόσωπο, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΣΕΠ) Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο 2012, όταν δημιουργήθηκε το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, κατέθεσαν αίτηση και καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας, που διαχειρίζεται τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας.
 
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση - συζήτηση για την «ανάγκη συνεταιρισμού των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας και τη δημιουργία μιας δομής φύλαξης για αυτά» πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου, παρουσία περίπου 30 γονέων. Έκτοτε ακολούθησαν νέες συναντήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων, οι οποίες κατέληξαν στη συμμετοχή 12 εξ αυτών στον Συνεταιρισμό.
 
Επόμενος στόχος, όπως λένε τα μέλη του, είναι η εξάπλωση των δομών αυτών, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα συνεργασίας με τον Δήμο.
 
Τι είναι ο Συνεταιρισμός Γονέων
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πρωτοπόρα στη χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή στην προσχολική αγωγή. Όπως εξηγούν οι γονείς που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, ο Συνεταιρισμός Γονέων είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε από την ανάγκη παροχής φροντίδας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, καθώς και στις οικογένειές τους.
Τα ιδρυτικά μέλη του είναι γονείς που συναντήθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα Γονέων, που το 2011 αγωνίστηκε για να μη συρρικνωθεί η προσχολική αγωγή στη πόλη. Ξεκίνησε πρώτα ως ιδέα μεταξύ γονέων με παιδιά στην προσχολική ηλικία, διερευνώντας την πιθανότητα συνεταιρισμού τους, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες πρόνοιας και ψυχαγωγίας, τις οποίες έχουν οι οικογένειες με εργαζόμενους και άνεργους γονείς.
 
Σημειώνεται ότι η ιδέα και η λειτουργία του Συνεταιρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας, με βάση την οποία μία ομάδα ανθρώπων συνεταιρίζεται και δημιουργεί ένα σύνολο δράσεων, των οποίων το παραγόμενο όφελος απαντά σε συλλογικές ανάγκες και ευρύτερα κοινωνικά προσδιοριζόμενα συμφέροντα.
 
Όπως εξηγούν τα μέλη του Συνεταιρισμού, η Κοινωνική Οικονομία προτάσσει τη δράση του συνόλου απέναντι στο άτομο και την κοινωνική ωφέλεια απέναντι στο κέρδος.
 
Αρετή Κοτσολάκου