Σελίδες

2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου: Ξανά, μετά από 1,5 χρόνο, μπροστά στον κίνδυνο να το καταργήσουν-Τι έγινε τότε, μια αναδημοσίευση και τα νομικά επιχειρήματα για την συνέχιση λειτουργίας του

Πριν 1,5 χρόνο το 2ο Γυμνάσιο ήταν πάλι στην επικαιρότητα, για τον ίδιο λόγο που είναι και σήμερα. Είχε ξαναπροταθεί από τον Διευθυντή Β' βάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, η κατάργησή του. 
Όπως και σήμερα, ήταν πάλι η εποχή που θα παίρνονταν από την κυβέρνηση "τα τελευταία σκληρά οικονομικά μέτρα" και έσπευδαν να κάνουν από παντού περικοπές βρίσκοντας σαν "λύση" ακόμα και την κατάργηση σχολείων. 

Τότε, είχαν ξεσηκωθεί διαμαρτυρίες, κινητοποίησεις κλπ, για να μείνει ζωντανό, ένα σχολείο που λειτουργεί 30 χρόνια, η κτιριακή του κάτασταση είναι εξαιρετική και διαθέτει ένα από τα πιο μεγάλα προαύλια.

Οι φήμες και τότε έλεγαν ότι, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, αλλά στο ότι ήθελαν να "απελευθερώσουν" σχολικά κτίρια, τα οποία στη συνέχεια θα στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες της Εκπαίδευσης, για λόγους οικονομίας.

Τελικά, οι μαθητές, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί νίκησαν!
Ο Δήμος και το Δημ. Συμβούλιο Χαλανδρίου αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πρόταση για κατάργηση του σχολείου, η Δ/νση Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας υποχώρησαν, προσκρούοντας και σε νομικά προβλήματα κι έτσι το σχολείο έμεινε απείραχτο και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. 

Μέχρι που φέτος, ξαναμπήκε στο στόχαστρο. Ξανατέθηκε θέμα κατάργησής του. Προτείνεται μάλιστα οι μαθητές του να διασκορπιστούν σε δυο άλλα Γυμνάσια. Κάτι τέτοιο θα έχει βέβαιο επακόλουθο, την πλήρη αποδυνάμωση του Λυκείου, από την επόμενη κιόλας χρονιά. Άρα, με αυτή τη μεθόδευση, θα έρθει στη συνέχεια και η σειρά του 2ου Λυκείου να καταργηθεί ...

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση, ότι τα αδιέξοδα προγράμματα αυξανόμενης λιτότητας, που διευρύνουν συνεχώς τα δημόσια ελλείμματα, συνεχίζουν να επιφέρουν τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες και στην εκπαίδευση. Γίνεται προφανές ότι όσο ισχύουν τα επαχθή μνημόνια, θα επανέρχονται πιο πιεστικά, απαιτήσεις συρίκνωσης τομέων της δημόσιας εκπαίδευσης και θα ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο ακόμα και ζητήματα που προσωρινά φάνηκε να έχουν ξεπεραστεί, όπως αυτό της κατάργησης σχολείων.
  
Αξίζει να δούμε όμως ποιό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που συνέβαλλαν στη "διάσωση" του σχολείου, σε συνδυασμό με την αποφασιστική στάση της σχολικής κοινότητας. 

Η ίδρυση του σχολείου οφείλεται στο κληροδότημα της Σεβαστής Καλλισπέρη, η οποία με την διαθήκη της, καθώς και νεότερα επιβεβαιωτικά αυτής έγγραφα, δεσμεύει τη χρήση του κτιρίου και του οικοπέδου μόνο για χώρο σχολείου. Αυτό είχε υποστηρίξει και ο σύλλογος γονέων του σχολείου σε επιστολή του τον Φεβρουάριο του 2011.

Χάρη στην ιστοσελίδα της Στάσης, η οποία είχε τότε το ενδιαφέρον να αναρτήσει στο διαδίκτυο την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων, μπορούμε να ξαναθυμηθούμε την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που είχε παρουσιαστεί τότε για το θέμα αυτό.

15/2/2011 - Υπόμνημα του συλλόγου γονέων του 2ου Γυμνασίου ενόψει της σχεδιαζόμενης κατάργησης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ  

ΧΑΛΑΝΔΡΙ,  15-02-2011 


ΠΡΟΣ: το Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου
             Δια της Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Χατζηγεωργίου Αφροδίτης 
 ΚΟΙΝ: 1. Δ/ΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ. Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
             2. ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ 1ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κατόπιν της ενημέρωσής μας σχετικά με το υπ’ αριθμ. 11136/Δ4/27-1-2011 έγγραφο του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012» σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Α. Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε χάριν του κληροδοτήματος (δωρεά οικοπέδου και άλλων ακινήτων προς εκμετάλλευση και χρηματικού ποσού) της γενναιόδωρης συμπολίτισσάς μας, Σεβαστής Καλλισπέρη, με βάση τις από 06/12/1937 και 30/11/1950 ιδιόγραφες διαθήκες της και σε εκτέλεση της επιθυμίας της διαθέτιδος. Με την με αριθμό : 6258/1977 απόφαση του Εφετείου Αθηνών οριστικοποιήθηκε η βούληση της διαθέτιδος με κατοχύρωση του υπολοίπου της ακίνητης περιουσίας και του χρηματικού ποσού προς  εκμετάλλευση από το τότε 2o Γυμνάσιο Θηλέων. Σήμερα ως γνωστόν το σχολείο αυτό λειτουργεί ως 2o Γυμνάσιο και 2o Λύκειο Χαλανδρίου.

Το ως άνω κληροδότημα, αξιοποιούμενο από το Δήμο Χαλανδρίου, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου. Επομένως η οικονομική επάρκεια λειτουργίας του είναι διασφαλισμένη.

Περαιτέρω και συμπληρωματικά των ανωτέρω, το σχολείο αυτό πρέπει να παραμείνει ως έχει, σε ένδειξη σεβασμού, αναγνωρίσεως και ευγνωμοσύνης προς τη διαθέτιδα, ευεργέτη του σχολείου μας, αλλά και ως παράδειγμα προς μίμηση για οποιονδήποτε ευημερούντα συμπολίτη μας ήθελε να ενισχύσει από το περίσσευμά του τη δημόσια παιδεία πρωτίστως, αλλά και οποιαδήποτε κοινή   προσπάθεια χωρίς φόβο αλλοιώσεως των όρων και προυποθέσεων της προσφοράς του.

Εν κατακλείδι, οποιαδήποτε απόφαση περί αλλαγής της χρήσεως ή καταργήσεως της λειτουργίας του διδακτηρίου ως 2ου Γυμνασίου Χαλανδρίου θα μας βρει αντίθετους και θα την προσβάλουμε ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων για να ακυρωθεί.

Β. Στο σχολικό κτίριο, όπως λειτουργεί σήμερα με τις δύο αυτόνομες μονάδες του 2ου Γυμνασίου & 2ου Λυκείου Χαλανδρίου σε ενιαίο περιβάλλον, οι μαθητές του Γυμνασίου αισθάνονται τη μετάβασή τους στο Λύκειο ως φυσική συνέχεια και έτσι αποφεύγονται άσκοπες παλινδρομήσεις στα διάφορα κτιριακά συγκροτήματα της περιοχής.

Γ. Το σχολείο στο δυναμικό των μαθητών του περιλαμβάνει και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Όπως υφίσταται και λειτουργεί το σχολείο σήμερα, μπορεί να αφομοιώνει τους  μαθητές αυτούς στη σχολική κοινότητα και να διευκολύνει την προσαρμοστικότητά τους. Αντίθετα, σε μεγάλες και πολυπληθείς σχολικές κοινότητες, η λειτουργία καθίσταται δυσχερής και αναποτελεσματική και η εργασία όλων των εμπλεκομένων στη διδασκαλία και τη μάθηση ανέφικτη.

Δ. Στα πλαίσια της εφαρμογής της ψηφιακά υποστηριζόμενης διδασκαλίας του νέου σχολείου έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν δύο πίνακες διαδραστικού τύπου,  και με δική μας χρηματοδότηση δημιουργήθηκε αίθουσα πολυμέσων και εξασφαλίστηκε η προμήθεια για τη λειτουργία δύο επιπλέον διαδραστικών πινάκων.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους αρμόδιους να προβούν σε αρνητική εισήγηση περί τυχόν καταργήσεως ενός ιστορικού, υποδειγματικού και αυτοτελούς οικονομικά δημόσιου σχολείου όπως το δικό μας.

 
Για το Σύλλογο Γονέων

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ. Σ.


ΤΑ ΜΕΛΗ



Το υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων είναι αναδημοσίευση από το stasi.gr

---------------------------------------------------------------------


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ
 όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου



Το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου, που βρίσκεται στην Λ. Πεντέλης και Ιωαννίνων σε έκταση περίπου 9 στρεμμάτων