Σελίδες

«Δύο ημέρες γεμάτες φως» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Unesco  για το Διεθνές Έτος Φωτός στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν διήμερο δράσεων, με τίτλο «Δύο ημέρες γεμάτες φως». 

Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της Unesco  και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός.

Πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου


Το φως ήταν το πρωταρχικό συστατικό της δημιουργίας του κόσμου και, πιθανόν, όλα να καταλήξουν κάποια στιγμή πάλι σε φως...
Το φως, σε όλες του τις μορφές,  ορατό ή αόρατο, κατακλύζει το σύμπαν. Κι είναι μια έννοια σχεδόν αυτονόητη, οικεία και δεδομένη σε όλους μας, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Ωστόσο, πάντα συναντάμε μια δυσκολία στο να δώσουμε τον ορισμό του ή να το περιγράψουμε.


Ακόμα και οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να το αναλύσουν, παρουσιάζοντάς το άλλοτε ως κύμα και άλλοτε ως σωματίδιο, δεχόμενοι, τελικά, ότι είναι και τα δύο!





Πάντα, όμως, υπάρχουν στιγμές, που αυτή η τόσο οικεία έννοια μάς φανερώνεται σε μορφές, που μας προκαλεί έναν ξαφνικό και, ίσως, υπέρμετρο θαυμασμό: ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ουράνιο τόξο, το λαμπύρισμα του νερού της θάλασσας όταν ξημερώνει, οι κεραυνοί που σκίζουν μια σκοτεινή νύχτα, οι ακτίνες που γλιστρούν μέσα από ένα πυκνό δάσος, το χρώμα του ουρανού το σούρουπο και τόσες ακόμη.


Εκτός από την αποδεδειγμένη πλέον και ποικιλότροπη σύνδεση του φωτός με το βιολογικό φαινόμενο της ζωής, στον σύγχρονο κόσμο το φως και το στοιχειώδες συστατικό του, τα φωτόνια, αποτελούν πλέον ένα αγαθό με τεράστια πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Χάρη στο φως, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κατακτήσει εντυπωσιακή γνώση και έχουν επιτύχει επαναστατικές εφαρμογές για τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας: η αστροφυσική κατάφερε να μελετήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος, στην ιατρική πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων ή θεραπευτικών τεχνικών βασίζεται στη χρήση laser, ενώ, χάρη στις οπτικές ίνες και τη φωτονική τεχνολογία, έχει επιτευχθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των πέντε ηπείρων και το Διαδίκτυο έχει την σημερινή του μορφή.






Όλοι οι παραπάνω λόγοι, μαζί με αναρίθμητους ακόμα, οδήγησαν την 68η Συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, να διακηρύξει το έτος 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός. 

Εκδηλώσεις για ενήλικες



Σπουδαίοι ερευνητές και αναγνωρισμένοι επιστήμονες ταξιδεύουν ως την Ελλάδα, για να μοιραστούν τις γνώσεις και τη σημαντική εμπειρία τους με το κοινό. Έτσι, οι «μεγάλοι» σε ηλικία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους:
- Dr. Alan Huang (Terabit Corp.): Ιδρυτή της εταιρείας Terabit και πρώην ερευνητή στα φημισμένα εργαστήρια Bell Labs. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν μια σειρά από πρωτοπόρες εφευρέσεις, κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90, οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες στον τομέα των οπτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συνεισέφεραν στην εξέλιξή τους με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα.






- Dr. Joe Niemela (Unesco): Διευθυντή της Ομάδας Εφαρμοσμένης Φυσικής του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής και Παγκόσμιο Συντονιστή της Unesco  για το Διεθνές Έτος Φωτός 2015. Αποστολή του είναι η προσπάθεια διάδοσης της σπουδαιότητας και χρησιμότητας των φωτονικών τεχνολογιών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής σε κάθε σημείο του πλανήτη μας.


- Bart van Caenegem (Ευρωπαϊκή Επιτροπή): Αξιωματούχο της Μονάδας Φωτονικών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, μέσω της επίβλεψης πλειάδας χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων και της συνεισφοράς του στη χάραξη του σύγχρονου οράματος της Ευρώπης και των σχετικών πολιτικών με επίκεντρο τη φωτονική.


- Καθ. Δημήτρη Συβρίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών): Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με μακρόχρονη συνεισφορά, τόσο σε Πανευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην έρευνα φωτονικών διατάξεων, αμιγώς οπτικών συστημάτων και οπτικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.






- Καθ. Ηρακλή Αβραμόπουλο (ΕΜΠ): Διευθυντή του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών του ΕΜΠ με έντονη ερευνητική παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα, πρώην ερευνητή στα Bell Labs, την εποχή που τα τελευταία ήταν στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της φωτονικής τεχνολογίας.



- Δρ. Δημήτρη Αποστολόπουλο (ΕΜΠ): Έμπειρο ερευνητή της ομάδας του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών του ΕΜΠ,  με εξειδίκευση στα οπτικά ευρυζωνικά δίκτυα και στις τεχνολογίες ολοκληρωμένων οπτικών κυκλωμάτων.




- Διονύση Σιμόπουλο, Επίτιμο Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.

- Δρ. Μάνο Κιτσώνα, Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.

- Δρ. Βάλια Λύρατζη, Υπεύθυνη Λειτουργίας Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ίδρυμα Ευγενίδου, Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών.




Για τα παιδιά


Για τα παιδιά και τους γονείς τους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια, αφηγήσεις και πλανηταριακές παραστάσεις. Φράσεις, όπως «Στέκομαι, όταν στέκεσαι, κινούμαι, όταν κινείσαι, αδύνατον να είμαι, όπου εσύ δεν είσαι ...», θα γίνουν οι «μυστικοί κωδικοί», που οι νεαροί  «επιστήμονες» θα χρησιμοποιήσουν μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Ευγενίδου, ώστε να ξεκλειδώσουν το δικό τους παράθυρο γνώσης γύρω από το φαινόμενο του φωτός και τη φύση του.

naftemporiki.gr